A svéd EU-ügyi miniszter is bírálja Orbán illiberális államát

Birgitta Ohlsson, a svéd kormány EU-ügyekért felelős minisztere, az Aftonbladet című újság vitarovatában kelt ki az Orbán-kormány politikája ellen.

Írása nem különbözik sokban a magyar kormányt bíráló, eddig megjelent véleménycikkektől: leírja, hogy Orbánék Oroszországot tekintik politikai modellnek, a liberális demokrácia helyett az illiberális államot és munkaalapú társadalmat kezelik értékként, a jogvédőket és civilszervezeteket pedig akadályként kelezik és idegen érdekek kiszolgálóinak nevezik őket.

Amiben viszont ez a cikk mégis más, mint a Washington Post, a New York Times vagy a Vice írásai, az az, hogy itt már olyan személy sürget EU-s szankciókat Magyarországgal szemben, akinek - egy EU-tagország minisztereként és az EU liberális pártszövetségének tagjaként -

sokkal nagyobb befolyása lehet az EU-s szintű döntésekre, mint az amerikai újságok publicistáinak.

Ohlsson a cikkében is arról beszél, hogy az EU-nak kötelessége lenne szankciókkal sújtania azokat a tagállamokat, melyek nem tartják tiszteletben a közösség eszméit. A miniszter szerint ilyen esetekben magától értetődőnek kellene lennie, hogy Brüsszel befagyasztja vagy csökkenti az adott tagállam uniós forrásait. A liberálisok emellett azt is szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottságban külön biztos felügyelje az emberi jogok helyzetét az unió tagállamaiban, és tegyen lépéseket, ha úgy látja, hogy valahol megsértik ezeket az általános értékeket.

Éppen ezért a miniszter elvárja, hogy Jean-Claude Juncker, a Bizottság frissen kinevezett elnöke vegye komolyan az Orbán-ügyet, és az ahhoz hasonló eseteket, a Bizottság pedig dolgozzon ki javaslatokat arról, hogyan tudja a jövőben az Unió megfelelően szankcionálni a közösségi értékekkel ellentétes tagállami politikákat, hiszen

„a diktatúraromantika nem való az Európai Unióba.”

(A címlapi kép a Presens & arkiv című svéd blogról van.)