Örökre elveszhetett Lenin feje

2014 augusztus 15., péntek 15:14
20

Jövő tavasszal tartanak Berlinben egy rég várt kiállítást 100 egykori náci és kommunista szoborral. A középpontban a tervek szerint egy híres régi Lenin-szobor 3,5 tonnás, vörös ukrán gránitból készült feje állt volna, ha meglenne. A szervezők keresték abban a berlini erdőben, ahol utoljára (23 éve) látták, de nem találták meg.

Hogy tűnhet el egy 3,5 tonnás óriási kommunistafej?

A szobor régen a keletnémet Lenin téren állt, de ma a Lenin-szobor helyén bombatölcsér ENSZ tér tátong. 1991-ben, Kelet- és Nyugat-Németország egyesítésekor a szobrot ledöntötték, 129 nagyobb darabra törték, és a város délkeleti táján lévő Köpenick erdős részének homokbuckáiba ásták el. Csakhogy ma már nem tudják, hogy hova, és tolvajok fosztogatták az elmúlt 23 évben.

)

A város úgy döntött, hogy most sem fogják megkeresni, mert technikailag nehéz és drága lenne. A kurátor sajnálja, hogy az elmúlt öt évben 14 millió eurót felemésztő kiállításból hiányozni fog ez a központi elem.

Ukrajnában egyébként idén döntötték ki a tömeggyilkos diktátor szobrainak többségét, Kárpátalja február óta Lenin-szobormentes övezet. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt