A tüntetőket nem érdekli a kijárási tilalom: újra fellángolt az erőszak Fergusonban

külföld
2014 augusztus 17., 09:15
comments 121

A kihirdetett szükségállapot és a szombat éjjelre elrendelt kijárási tilalom ellenére is folytatódtak a zavargások a Missouri államban lévő Fergusonban. Egy embert meg is lőttek, őt kórházban ápolják. Az állapota kritikus. Hét tüntetőt letartóztattak.

Az éjféltől hajnali ötig tartó kijárási tilalom idején nagyjából 200 tüntető vonult az utcára, és csapott össze a rohamrendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek a tömegoszlatáshoz, annak ellenére, hogy pénteken még azt mondták, nem fogják tovább militarizálni a rohamrendőröket, többé nem vetnek be tankokat és könnygázt sem.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy egy rendőrjárőr múlt szombaton este agyonlőtt az utcán egy fegyvertelen fekete tinédzsert, a 18 éves Michael Brownt. Brown halála után tüntetők vonultak a 21 ezer lakosú Ferguson utcáira, kirakatokat törtek be, és olyan jelszavakat kiabáltak, mint

„Halál a rendőrökre”.

A rendőrség is rosszul kezelte a helyzetet, ugyanis napokig nem volt hajlandó megfelelő tájékoztatást adni arról, hogy pontosan mi történt a szombat esti lövöldözésben. Ráadásul a szemtanúk beszámolói általában eltértek attól, amit a rendőrség mondott az esetről.

Videofelvételről is beszélt a helyi rendőrfőnök, de sem ezt nem adták ki, sem a Brown meggyilkoló járőr nevét nem árulták el, holott a tüntetések első napjaitól ez volt a demonstrálók egyik legfőbb követelése. Ehelyett a héten napról napra több és jobban felszerelt rohamrendőrt vezényeltek ki Fergusonba, hogy megakadályozzák a fosztogatásokat és a rongálást. A rendőrök az amerikai hadseregtől kapott harci felszereléssel, kutyákkal az oldalukon lepték el a kisváros utcáit.

Fergusonban mélyen húzódik a lakosság és a rendőrség közötti ellenét, a város lakóinak 67 százaléka fekete, de az 53 rendőrből csak hárman azok. A közúti rendőri félreállítások 87 százalékában feketékkel szemben járnak el. Ezt a lakosok jó része faji alapú megkülönböztetésnek tartja. Itt már írtunk arról, milyen hibákat követtek el a rendőrök az ügy kezelésében.

Szerda éjjel volt a legerőszakosabb tüntetés, a rendőrök még az al-Jazeera America stábját is lefújták könnygázzal, és a Washington Post valamint a Huffington Post újságíróira is rátámadtak. Csütörtökön már Jay Nixon, Missouri állam demokrata kormányzója lépett közbe, és a rendőrség és megígérte, hogy változtat az eddigi magatartásán. Ezen a napon már a tüntetők is békésebbekké váltak, békésen demonstrált a fergusoni rendőrség egyik fekete tagja is – éljenzések közepette.

A rendőrség csütörtökön megjelentette első teljes beszámolóját a történtekről. Eszerint szombaton azért lőtt a járőr, mert Brown rátámadt: nem engedte kiszállni az autójából, sőt miután visszalökte a járműbe, rátámadt, hogy elvegye a fegyverét. A rendőr ekkor lőtte le a fiút.

A szemtanúk azonban eddig olyanokat mondtak, hogy Brown két másik fiúval sétált az úttesten, amikor a rendőr fel akarta kergetni őket a járdára, majd autójával rájuk tolatott. A szemtanúk azt is mondják, hogy a fiatalok már feltartott kézzel térdeltek, amikor a rendőr kiszállt az autójából, így teljesen érthetetlen, miért lőtte agyon Brownt a járőr.

Aztán a rendőrség kiadott egy felvételt is, amin állításuk szerint az látszik, hogy Brown szivart lop egy helyi kisboltból. A rendőrség szerint ennek a lopásnak volt a gyanúsítottja Micheal Brown.

A felvétel valódiságát a tüntetők többsége is vitatja, a Brown-család szerint a rendőrség egyszerűen meggyalázza a fiuk emlékét.

Pénteken a rendőrség azt is elárulta, hogy a Brownt lelövő járőr neve Darren Wilson. Ebben a bejelentésben újra elmondta a rendőrfőnök, hogy Brown a felvételen is látható bolti lopás gyanúsítottja volt, ezért állították meg.

Később viszont pontosítottak: bejelentették, hogy Wilson az intézkedés pillanatában nem tudta, hogy Brown gyanúsított, egyszerűen azért állította meg a fiút, mert az úttest közepén sétált, akadályozva a forgalmat.

Ezzel tehát egyre jobban közelít a rendőrség sztorija ahhoz, amit eddig a szemtanúk mondtak.

Péntek éjjel – nagyrészt épp ezért – újra utcára vonultak a tüntetők, és szombat reggel vissza is tértek Fergusonba a rohamrendőrök páncélos járművei. Missouri állam kormányzója szükségállapotot és kijárási tilalmat vezetett be a városban.

Az éjféltől ötig tervezett tilalmat azonban 200 tüntető megszegte, és az utcán ismét összecsaptak a könnygázzal oszlató rohamrendőrökkel. Azt kántálták:

„Ha nincs igazság, nincs kijárási tilalom sem!”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.