A kijárási tilalom második éjjelén is harcoltak Fergusonban, a kormányzó behívta a Nemzeti Gárdát

külföld
2014 augusztus 18., 08:13
comments 152

Vasárnap volt a kijárási tilalom második éjszakája Fergusonban, ahol már több mint egy hete tüntetnek amiatt, mert múlt szombaton egy rendőr agyonlőtt egy 18 éves fekete fiút.

Az éjszakai kijárási tilalmat Jay Nixon, Missouri állam kormányzója rendelte el még szombaton, miután péntek éjjel újrakezdődtek a tüntetések és a fosztogatások, pedig csütörtökön már úgy tűnt, lenyugszanak a kedélyek. Az előzményekről bővebben ide kattintva olvashat.

Vasárnap éjjel újra 100-200 ember vonult utcára és csapott össze a rendőrökkel, a kormányzó ezért úgy döntött, Fergusonba hívja az Egyesült Államok hadseregének tartalékos egységét, a Nemzeti Gárdát. A Nemzeti Gárda tagjainak többségének van civil foglalkozása, de kapott katonai kiképzést, a csoport tagjait belföldi, területvédelmi feladatokra vetik be. Tehát újra növelik a rendfenntartók számát és erejét, holott már eddig is többen rámutatta, hogy nem feltétlenül ez a legcélravezetőbb taktika a dühös tüntetők ellen, akik úgy érzik, hogy a helyi rendőrség faji alapon diszkriminálja a feketéket.

Boncolás

Közben bejárta az amerikai médiát a kép, amit a múlt szombaton meggyilkolt Michael Brown boncolási jegyzőkönyvét készítő orvos tett közzé.

photo_camera Forrás: NYT

A kép szerint Brownt hat lövés érte, ebből négyet a kezére, kettőt a fejére adott le Daeern Wilson rendőrjárőr. A boncolást végző orvos szerint a testen nem voltak lőpornyomok, ez pedig arra utal, hogy a lövéseket nem közvetlen közelről adták le. De az orvos hozzátette, hogy Brown ruháit eddig nem látta, így azokon akár találhat is lőport. Ha a lövéseket nem közelről adták le, akkor ez máris ellentmond a rendőrség eddigi beszámolónak, ők ugyanis azt mondták, hogy Brown és a járőr a járőr autójában dulakodtak, amikor eldördültek a lövések.

Az egyik golyó bemeneti nyílása Brown koponyájának tetején van, ez pedig arra utal, hogy az áldozat előredöntötte a fejét, amikor a lövés érte.

A jegyzőkönyv szerint több lövés volt, amelyik nem csak egy sebet ejtett Brown testén. Az a golyó, amelyik a szemét találta el, az állkapcsán lépett ki, majd a mellkasán újra be.

A mostani boncolás nem bizonyítja, hogy a járőr eljárása indokolt volt-e vagy nem, arról viszont tanúskodik, hogy a rendőrség az eset után nem adott ki olyan információkat sem, amikről hasonló esetekben azonnal tájékoztatni szokták a közvéleményt. A boncolást végző orvos szerint könnyen meg lehetne állapítani azt is, hogy a lövöldözés valóban a járőr autójában vagy az utcán kezdődött (előbbit a rendőrség, utóbbit a szemtanúk állítják), elég lenne megnézni, hogy vannak-e lőpornyomok a rendőrautóban. A rendőrség viszont ilyen bizonyítékokat sem adott ki. (BBC, NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.