Kertész Imre átvette a Magyar Szent István Rend kitüntetést

2014 augusztus 20., szerda 14:58
421
Kertész Imre és Áder János. Képek: Kovács Attila, MTI

Kertész Imrét és Rubik Ernőt a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János augusztus 20-án, a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában.

A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van, mondta Áder.

Kertész Imre, és felesége, Kertész Magda.

Kertész Imréről azt mondta, "az író nemcsak azért vált méltóvá erre a kitüntetésre, mert a magyar Nobel-díjasok sorát gyarapítja, ráadásul magyar íróként ő volt az első, aki elnyerte a legrangosabb irodalmi elismerést, hanem egész életműve elismeréseként".

Kertész Imre és Orbán Viktor.

Ez az életmű anatómiai pontosságú leírását adja annak, amit a diktatúrák művelnek az emberi lélekkel. Köszönöm mindazt, amit öntől tanulhattunk emberi helytállásból, írói bátorságból, a világgal dacoló művészi őszinteségből

- mondta Áder.

Kertész Imre és Rubik Ernő.

Rubik Ernő zseniális találmánya, a Rubik-kocka meghódította az egész világot, olyan "csavaros és bűvös találmány", melynek kitalálásához igazi magyaros észjárásra volt szükség, mondta a másik kitüntetettről a köztársasági elnök. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt