Több tízezer liternyi ásványvíz forgalmazását tiltotta meg a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzései során tizenkét ásványvíz akadt fenn a szűrökön. Ezek forgalmazását megtiltották, a készleteket pedig haladéktalanul visszahívatták.

Közleményük szerint a tételeket a nitrition koncentráció és a pseudomonas aeruginosa baktérium engedélyezett határértéket meghaladó tartalma miatt kellett visszagyűjteni.

Az ásványvizek az elmúlt hónapok célellenőrzésein során buktak meg a hatóságnál. Az üzletláncok az érintett termékeket haladéktalanul levették a polcokról.

Az érintett üzleteket és ásványvízmárkákat is nyilvánosságra hozták honlapjukon:

asvanyviz

Hogy ezek az ásványvizek miért voltak veszélyesek, azt a Napi.hu szedte össze: a nitritionok jelenléte fekáliás szennyeződésre utal, a Pseudomonas aeruginosa pedig egy gyakori baktérium, ami a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben is megtalálható, és egészséges emberekre ritkán veszélyes, viszont a meggyengült immunrendszerű embereket könnyen beteggé teheti. Leginkább a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdejének megfertőzéséről ismert. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.