Ausztriában eltűnt 400 kerti törpe, politikai botrány lett belőle

külföld
2014 augusztus 27., 13:19
comments 73

A múlt hétvégén Ausztria nyugati tartományában, Voralbergben történt mindez. Senki nem tudja, ki a felelős ezért, de a gyanúsítgatások beindultak.

A regionális választások szeptember 21-én lesznek az országban, és a törpék rejtélyes eltűnésének szinte biztos, hogy köze van ehhez. Azokat ugyanis a baloldali Szociáldemokrata Párt tette ki korábban. A párt összesen húszezer darabot rendelt a fröccsöntött törpéből. A napszemüveges, párttáblát kezében tartó törpéket egy újabb eszköznek szánták, hogy esetleg elkerüljék a szinte biztosnak látszó tartományi vereséget. Szombaton ki is raktak 400 törpét lámpaoszlopokra, oda, ahova amúgy pártplakátokat szokás, de vasárnapra mind eltűntek.

photo_camera (via Szociáldemokrata Párt)

A helyi szociáldemokrata vezető, Michael Ritsch szerint riválisuk, az Osztrák Néppárt helyi erői állhatnak a törpék elsuvasztása mögött. Feljelentést is tettek, a rendőrség pedig nyomozni is kezdett. A konzervatív Néppárt helyi vezetői amúgy tagadták, hogy közük lenne az ügyhöz. Sőt, szerintük azok, akik ennyire alaptalan vádaskodásokkal operálnak, nem jobbak, mint maguk a törpetolvajok.

De Ritsch kitart a vád mellett, mivel a törpék negyven centi magasak voltak, és ebből négyszázat elvinni csak több autóval lehetett egyszerre. És szintén gyanús, hogy minden lámpaoszlopról, ahonnan eltűnt egy törpe, a Néppárt plakátjai tűntek fel.

A tolvajlás azért is lett nagy ügy most, mert a kampányok Ausztriában is közpénzből mennek, azaz aki ellopta a törpéket, gyakorlatilag közpénzt lopott. A szociáldemokraták azt állítják, hogy tartományi költségvetésük harmadát, mintegy 660 ezer dollárnyi eurót költöttek a törpékre.

Az ügyet a Washington Post próbálja felgöngyölíteni. Megszólaltattak egy osztrák politikai elemzőt, Thomas Hofert, aki Washingtonban tanult kampánystratégiákat. Ő szkeptikus a törpék használatának sikerével kapcsolatban.

Szerinte amúgy annak, hogy ilyen furcsa kampányok bukkannak fel Európában, közvetve az Egyesült Államok az oka, mert az ott futó megoldásokat próbálják meg másolni az európai kampánymenedzserek.

A törpék fontos szereplők a térségben, szinte minden ház előtt felbukkan egy, de a lapnak megszólaló szakértők szerint választást nem lesznek képesek befolyásolni. Főleg, ha ellopják őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.