Meghibásodott egy turbina gépészeti berendezése Pakson

27 százalékkal megugrott az áram ára a magyar energiatőzsdén, jelentette szerda délután a Reuters. A váratlan és drasztikus áremelkedésnek nagyon egyszerű oka van:

Ma délután 14:57 perckor a paksi atomerőmű honlapjának egy eldugott szegletében elrejtettek egy

„A 2. blokk 100 MW-ot meghaladó leterhelése”

című nyúlfarknyi hírecskét.

Ha nagyon meg akarja találni, akkor a nyitóoldal jobb hasábjának legalján a "Hírek, aktualitások" rovatra, majd a rovatoldalon belül a vicc kedvéért "Transzparenciának" elkeresztelt alrovatra kattintva érheti el, mutatom:

Transzparencia, LOL. (Kattintva nagyobb!!)

Ez arról szól, hogy csütörtök hajnali egykor felére csökkentik a kettes blokk teljesítményét, mert egy gépészeti berendezés meghibásodása miatt le kell állítani a 3. turbinát.

Ahogy az anyag címéből is látszik, ez 100 megawattnál is nagyobb - mint később megtudtam, 200 megawatt körüli - kiesést okoz az az erőműben, aminek a négy reaktorblokkja amúgy összesen 2000 megawatt áramot képes termelni.

Ez már önmagában is indok lenne az árak elszabadulására, amit csak fokozott az, hogy a kereskedők szerint a probléma elhárítása tovább tarthat, mint azt a cég kommunikálja.

Kerestem az MVM-et, ahol senki se vette fel a telefont, és a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjának kommunikációs vezetőjét, Kovács Antalt, aki pedig kinyomta a telefonját*. Így sajnos részleteket nem sikerült megtudnom a hiba jellegéről és súlyáról.

UPDATE 18:45

A cikk megjelenése után visszahívott Kovács Antal. Elmondta, hogy

a leállás tervezett karbantartás, ami nem érinti a nukleáris részt.

A generátor egyik turbináját kell karbantartani. A leállás tervezett beavatkozás, amiről egyeztettek a Mavirral is, így a kiesés nem érinti a magyar fogyasztókat - ezért is végzik a munka javát az éjszaka, és terveik szerint délutánra végeznek is vele.

*Kovács Antal arról is tájékoztatott, hogy nem nyomta ki a telefonját, hanem gyermekeivel erdei iskolában volt, ahol nem volt vétel. De amint látta, hogy kerestem, felmászott egy toronyba, hogy visszahívhasson. Ezt köszönöm, és elnézést kérek a félreértésért.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.