Az amerikai lapok háborúval és kelet-európai orosz invázióval riogatnak

külföld
2014 augusztus 30., 06:04
comments 404

Az Egyesült Államok újságíróit nagyon-nagyon felkavarta, hogy Putyin pénteken Új-Oroszországnak nevezte Ukrajna egy részét. A megnevezés az orosz birodalmi időkből származik, nagyjából a Fekete-tenger északi partját és Ukrajna dél-keleti részét jelöli.

Oroszországban sok helyütt ma is így nevezik a régiót, ahogy Magyarországon is használják a Felvidék megnevezést. Önmagában a szó használatából ferdítés lenne bármire is következtetni.

Ráadásul az ukrán szeparatisták által irányított luhanszki és donyecki népköztársaságok már májusban egyesültek Új-Oroszország néven, tehát a szó nem Putyin tegnapi nyilatkozatában jelent meg a kelet-ukrajnai konfliktusban.

Ettől függetlenül a Vox azt írta, hogy a szó

nagyon félelmetes.

Nem tudom, hogy arrafelé mennyire hangzik ez félelmetesnek, csak remélem, hogy a Voxnál még nem tudnak arról, hogy Magyarországon sokan Felvidéknek hívják Szlovákiát.

A helyzet az, hogy még ha lesz is háború, akkor sem az Új-Oroszország megnevezés miatt fog kitörni.

A Washington Postban véleménycikk jelent meg arról, hogy egyáltalán nem hisztérikus dolog azt feltételezni, hogy Európában háború lesz. A szerző a II. világháború előtti Lengyelországgal von párhuzamot, emlékeztetve arra, hogy 1939 nyarán még senki nem gondolta, hogy szeptemberben a nácik és a szovjetek egyszerre szállják meg az országot, kirobbantva Európa addigi legvéresebb konfliktusát.

Az LA Times elemzése pedig arról ír, hogy Putyin is a II. világháborúhoz hasonlította a mostani konfliktust, és Oroszország atomhatalmi státuszával fenyegetőzik. Az orosz elnök szerint Új-Oroszország védelme az ukrán hadsereggel szemben a szovjet katonák leningrádi hősiességéhez hasonlít.

Tehát itt nem a nevek meg a szavak félelmetesek,

hanem maga Putyin.

Itt van ez az ex-KGB-s csávó,

  • aki számtalanszor beszélt arról, hogy valamilyen formában jó lenne feléleszteni a Szovjetuniót, mert annak felbomlása szerinte a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt.
  • aki tényleg képes nyilvánosan más politikusok arcába mondani, hogy „Még jó, hogy nem szívóztok velünk, Oroszország ugyanis az egyik vezető atomhatalom.”
  • aki már építi az Eurázsiai Uniót.
  • és akinek hatalma Oroszországban megkérdőjelezhetetlen.

Ennek a Putyinnak valamit muszáj tennie Ukrajnában, máskülönben az ország egyszerűen kihullik az orosz befolyási zónából.

Viszont a Nyugatnak is muszáj tennie valamit, mert ha Putyin azt látja, hogy Ukrajnában különösebb ellenállás nélkül keresztül tudja vinni az akaratát, máshol is megnőhet az étvágya.

Nehéz ügy, de ezt eddig is tudtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.