Putyin elkezdené feldarabolni Ukrajnát

2014 augusztus 31., vasárnap 10:00
529
AFP PHOTO/RIA-NOVOSTI/POOL/MIKHAIL KLIMENTYEV

Egy pénteken rögzített, de csak vasárnap közzétett interjúban beszélt arról, hogy haladéktalanul új államot kell létrehozni Délkelet-Ukrajnában. Szerinte így lehetne megvédeni "az ott élő emberek törvényes érdekeit". (MTI)

Erre a hírre még visszatérünk, igyekszem többet megtudni a részletekről.

Visszatértem.

Putyin az interjúban a szokásost nyújtotta:

arról beszélt, hogy Ukrajnában puccsisták vannak hatalmon, akiket az EU támogat, és gyakorlatilag a kelet-ukrajnai lakosság lemészárlása zajlik.

„Oroszország nem húzódhat félre, amikor embereket szinte kivégeznek” - mondta.

Donyeck és Luhanszk megyékben áprilisban, a Krím erőszakos elcsatolása után robbant ki fegyveres lázadás, amit bizonyítottan egykori, talán jelenleg is aktív orosz katonai titkosügynökök irányítottak. Az ukrán elnökválasztás után az ország keleti részén is a szavazatok többségét megszerző Porosenko elnök vezetésével ellenoffenzíva indult, ez augusztus elejére nagyon visszaszorította a lázadókat.

Az ukránok már a két legnagyobb várost, Donyecket és Luhanszkot ostromolták, amikor a héten a lázadók új lendületet kaptak:

reguláris orosz csapatok lépték át a határt.

A NATO felderítése szerint több ezer orosz katona harcol most Ukrajnában:

  • új frontot nyitottak délen;
  • felmentették Donyecket, ahol ukrán csapatokat is körbezártak;
  • északon Luhanszk felmentésére is akció indult.

Putyin pedig egyre intenzívebben kezdte használni a Novorosszija, vagyis Új-Oroszország nevet a délkeleti ukrán területekre, mintegy utalva rá, hogy történelmi alapon Oroszországnak joga van a környékre.

De eddig az inváziót sem ismerték el, és nem fogalmaztak meg területi igényeket - korábban autonómiát már követeltek a régiónak, amit most elszakítanának Ukrajnától. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt