Donald Tusk gyakorlati lépéseket sürget Oroszországgal szemben

külföld
2014 szeptember 01., 07:45
comments 106

Európának le kell vonnia a tanulságokat a második világháborúból, és az európai és transzatlanti együttműködésnek gyakorlati dimenziót kell adni

– ezt mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök hétfőn hajnalban a második világháború kitörésének 75. évfordulóján rendezett gdanski emlékünnepségen.

„Ma még van időnk arra, hogy megállítsuk Európában és a világban azokat, akik számára az erő, erőszak, agresszió ismét a politikai cselekvés eszköztárának részévé vált”

– mondta Tusk, nyilvánvalóan utalva Putyin kelet-ukrajnai politikájára.

A Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén, röviddel hajnali 4:45 előtt a második világháború első ágyúlövései. Az „udvariassági látogatásra” érkezett német Schleswig-Holstein cirkáló lőni kezdte a félszigeten lévő lengyel katonai tranzit raktárat. A lengyel helyőrség kevesebb mint 200 katonából állt, ennek ellenére egy hétig ellenállt a német támadásnak, amit a német légierő bombázói is támogattak.

Az egykori tragikus események évfordulójáról minden évben ünnepélyesen megemlékeznek Lengyelországban. Délután megkoszorúzza a westerplattei hősi emlékművet Bronislaw Komorowski lengyel elnök és Joachim Gauck német államfő is.

A lengyel miniszterelnök, aki az Európai Tanács első kelet-európai kijelölt elnöke lett, emlékeztetett, hogy a második világháború kirobbanása előtt néhány nappal Lengyelországban és az akkori Európában (a hitleri Németországon kívül) senki se akart háborút. Az első világháború tapasztalataiból okulva Európa az örök béke illúziójában élt.

„Azonban ma határozottan ki kell jelentenünk: a »soha többé háborút« jelszó nem lehet a gyengék felhívása, az önámítás, az illúziók kifejeződése, mintha a világ megszabadult volna az ilyen kísértésektől, mintha nem lennének körülöttünk olyan emberek és államok, akik és amik az erőszakot és a háborút ismét saját politikájuk eszközévé akarják tenni.”

A lengyel miniszterelnök szerint ma Európa számára a cselekvés, nem a szép szavak ideje jött el.

„Ez nem a felhőtlen optimizmus ideje, mert a »soha többé háborút« jelszónak ma egészen más töltete van, ha arra gondolunk, ami Ukrajna keleti részén zajlik. Ezért innen, a Westerplattéról intézünk felhívást az összes európai fővároshoz és az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozójához azért, hogy a mi európai és transzatlanti szolidaritásunk gyakorlati dimenziót kapjon.”

Tusk emlékeztetett: néhány nap múlva a NATO-tagállamok vezetői Nagy-Britanniában találkoznak, hogy közösen gondolkodjanak „az új politikáról, aminek legfőbb célja a mi nyugati közösségünk biztonsága és működésének sikeressége a háborús fenyegetéssel szemben, már nem csupán Ukrajna keleti részén”.

„Ezért nekünk lengyeleknek, éppen itt, a Westerplattén, a második világháború kitörésének évfordulóján jogunk és kötelességünk hangosan kimondani: senkinek sincs joga kezdeményezéseinket gátolni, aminek célja az észak-atlanti szövetség teljes, gyakorlati, sikeres működési taktikájának kidolgozása.”

A lengyeleknek nincsenek illúziók, tudják, hogy Lengyelország és Európa, a nyugati közösség biztonságához bátorságra, vízióra és határozott cselekvésre van szükség, és a lengyelek a béke nevében készek megfelelni ennek a kihívásnak – fejezte be ünnepi beszédét Donald Tusk. (TVN24 via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.