Akkor válaszol helyesen a gyerek, ha azt mondja, hogy Hitler egyedül felelős a borzalmakért

oktatás
2014 szeptember 02., 14:03
comments 236

A Nemzeti (korábban Nemzedékek) Tankönyvkiadó 7-es irodalomkönyvéről már írtunk. Tudják, amikben kiderül, hogy kiket hívnak Dzsennifernek, és hogy CNN-t nézni igénytelen nyugatimádás. Megnéztük, hogy mi van a könyvhöz készült tanári segédletben, amiből a pedagógusok megtudhatják, hogy milyen kérdéseket kell feltenni a gyerekeknek, és azokra mi a helyes válasz.

A teljes tanmenetjavaslatot itt tudja elolvasni. Itt van az összes többi könyvükhöz való, ha talál még érdekeset, akkor küldje be a megirom@444.hu-ra

Vicces, meglepő dolgok, borzasztó kérdések és elvárt válaszok következnek:

A biztonságos nevelőintézet:

Kedvezőbb lenne-e a gyerekek fejlődésére, ha a zűrös családi körülmények közül állami nevelőintézetbe kerülnének? Milyen érvek szólnak a család mellett, milyenek az intézet mellett? – Gyűjts hármat-hármat, és alkoss velük érvelő fogalmazást!
Például:

  • A családban egyéni sorsot él meg, nem uniformizálják a személyiségét. Ha kétes értékű is a környezet, élethosszig tartó kötődés alakul ki az intézet cserélődő személyzetével, ideiglenességével szemben.
  • Az intézet mellett szól, hogy biztonságos, megóv az agresszív feltnőttektől; biztosítja az oktatásba való bekapcsolódást.

Az akác nem ősmagyar?????!?!?!

Az akácot jellegzetes magyar fának vélnénk, pedig észak-amerikai eredetű, s csak azután terjedt el, hogy a tudós lelkész, Tessedik Sámuel (1742–1823) a 19. század elején meghonosította nálunk. – Kutasd fel az akácfa jellemzőit, és írj összehasonlító dolgozatot a két fáról!
Például:

  • A dió őshonos nálunk, az akác Amerikából származik. A dió 6–20 méteresre nő meg, az akác 30 méteres is lehet. A dió törzse rövidebb, az akácé hosszabb, a dió kérge sima, az akácé töredezett. A dió virágja barkás, az akácé fürtös, harang alakú. Mindkettő élhet akár 100 évig.

A szolgalelkűség sokszor előnyt jelent

A hazai felmérések egyik furcsasága, hogy az anyagi jólét fogalma mindig az „engedelmesség” értékével jár együtt ahelyett, hogy a „törekvéssel” vagy az „ötletességgel” társulna. – Mit árul el ez társadalmunkról? Mitől függ (sokszor) az érvényesülés, karrier, siker?

  • A szolgalelkűség sokszor előnyt jelent. A talpnyalók gyakran jutnak egyre magasabb pozícióba. Az önálló egyéniségeket nem mindig kedvelik a magasabb rangúak.

Az illiberális fordulatról nekik nem szóltak

A francia forradalom (1889) idején megfogalmazott dokumentum, az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozata kimondja: „minden ember szabadnak és egyenlőnek születik, és az is marad”. A közösség, társadalom mégis jogot formál rá, hogy a bűnözőket börtönbe zárja, megfossza őket szabadságuktól. – Folytasd az idézett elvet néhány mondattal, mely a meghirdetett szabadság határait is kijelöli!

  • Szabadon megtehetünk mindent, ami másnak nem árt.

Adolf Hitler egyedül volt!

Az agresszió alanya nem feltétlenül egyetlen ember, s ugyanaz elmondható az agresszió tárgyáról, áldozatáról is. Mond példát a következő esetekre:
egyén -> közösség
közösség -> egyén
közösség -> közösség

  • Hitler esetében az egyén követ el agressziót a közösség ellen.
  • A deviáns, a megszokott normáktól eltérő emberrel, a „mássággal” szemben sokszor lép fel agresszívan a közösség.
  • A háborúk sora nem más, mint két közösség agressziója egymással szemben.

A diszkmen

A zenehallgatás csodás dolog, azonban ügyelnünk kell a halláskárosodás elkerülésére. – Mi okozhat ilyen veszélyt?

  • Ha rendszeresen túlzott hangerővel hallgatjuk a diszkment vagy a hangfalakból áradó zenét.

A fax

Kényelmesebb munkavégzést ígér, hogy már be sem kell járnunk a munkahelyünkre, mert e-mailen, faxon át is dolgozhatunk, s főnökünk bárhol elér a mobilunkon. Meggondolandó azonban, nem sérülnek-e mindezzel a személyes kapcsolatok? – Mi a véleményed?

  • Az alkalmazott a hétvégén, üdülés közben is dolgozhat a kikapcsolódás helyett.

Diszkótánc

Tánc
– Ma miben más a helyzet? Fogalmazz 4 rövid, tényszerű mondatot, amely megmutatja az azóta bekövetkezett változásokat!

  • Ma a bálokat nem fogadókban rendezik, hanem rendezvénycsarnokban.
  • Napjainkban a sajtó nem ítéli el egyik táncot sem.
  • Korunkban rendszeresen szerveznek táncversenyeket.
  • A 21. században a nemzeti táncoknál divatosabb a diszkótánc.

A mai fiatalok

A fiatalokat ma jobban érdeklik a szórakoztatóipar sztárjai, mint a közélet szereplői. – Mit kellene megvalósítania, reformként keresztülvinnie egy politikusnak ahhoz, hogy felfigyelj rá, netán tiszteld?

  • Egyéni válaszokat várunk.

Lehet-e egyáltalán tisztelni azt, aki az üzletben sikeres?

Tiszteletre méltónak tartod-e a sikeres üzleti tevékenységet? – Válaszodat legalább 3 érvvel indokold!

  • Egyéni válaszokat várunk.

A vastagon szedett címeken kívül minden (beleértve a hibás évszámot) szó szerinti idézet. Itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.