Az IS véletlenül töltötte fel a második lefejezős videót, bocsánatot is kértek érte

2014 szeptember 3., szerda 17:28
84

A dzsihádista terrorszervezet, az Iszlám Állam (IS) szeptember 3-án tette közzé azt a videót, amin Steven Sotloff amerikai újságíró lefejezése látható. Ez két héttel azután történt, hogy hasonló videón mutatták be James Foley újságíró meggyilkolását. Az új videó mégsem a koncepció része volt, a jelek szerint véletlenül került ki a netre,

A mostani videónak, aminek címe az lett, hogy 'A második üzenet az Egyesült Államoknak", feltűnik Sotlofftól egy "vallomás" és megfenyegetik Obamát is. A megszólaló terrorista ismét az a férfi, aki a Foley lefejezését bemutató videón is felbukkant, és aki a gyanú szerint egy brit hiphopelőadó.

Az Egyesült Államok ma megerősítette, hogy a videó valódi, Obama pedig bosszút ígért. És miközben az teljesen világos, hogy a videót azért készítették, hogy közzé tegyék majd a neten, a jelek szerint ez nem úgy sült el, ahogy akarták. A videó egy azóta felfüggesztett Twitter-fiókban tűnt fel, de a jelek szerint a megfelelő felső felhatalmazás vagy utasítás nélkül.

Az IS odáig ment, hogy bocsánatot kért támogatóiktól a felvétel kiszivárgása miatt. Közleményük szerint a hivatalosan tervezett idő előtt került ki a videó a netre. Az IS vezetése pedig meg is próbálta azt eltávolítani, amikor rájöttek a hibára, de már késő volt.

A hibáért elnézést kérünk az Iszlám Állam követőitől.

- írják egészen szürreális közleményükben

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy az IS nem azonnal a kivégzés után publikálja ezeket a felvételeket, ez a hiba most ezt erősítette meg. A terrorszervezet fogságában több nyugati túsz is van még, legutóbb azt ígérték meg, hogy a brit David Cawthorne Hainest fogják megölni, ha csak az Egyesült Államok nem hagy fel a katonai akciókkal az IS egységei ellen. Már az ő esetében is felmerült, hogy nem kizárt, hogy meggyilkolták már.  (Daily Dot)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt