A három legkirályabb aszteroida-szimulátor

TUDOMÁNY
2014 szeptember 08., 20:52
comments 17

A hétvégén épp elhúzott egy aszteroida a Föld mellett. Nagy volt az izgalom, de túléltük. Ennek örömére a Vox össze is szedte a három legjobb szimulátort, amivel meg lehet nézni, milyen lenne egy aszteroida becsapódása.

1. Killer Asteroids

Ezzel azt lehet megnézni, milyen lenne, ha valami eltrafálná a városunkat. Én megnéztem, milyen lenne, ha Budapestre esne egy nagy, majd 10 kilométer átmérőjű sáros jéggolyó. Ilyen lenne:

aszteroida

 

A program kedvesen meg is magyarázza, hogy egy ilyen becsapódás bizony civilizációs szempontból is game changer lenne. A pusztítás a dinoszauruszok kihalásához mérhető. De be lehet állítani azt is, hogy csak egy kisebb meteor essen le mondjuk a törökországi Batman nevű falura. De én nem állítom be, nem akarok rosszat a batmanieknek.

2. Impact Earth

Ez a program már szofisztikáltabb, MINDENT be lehet állítani rajta, a becsapódási szögtől kezdve az aszteroida sűrűségén át a becsapódási felszínig. Sőt, ha úgy állítjuk be, hogy vízbe csapódjon a kisbolygónk, még a víz mélységét is megadhatjuk.

Hátrány, hogy a becsapódást nem szemlélteti olyan látványosan, csak adatokat közöl, azok viszont nagyon pontosak. Elmondja például, hogy hány megatonna TNT-vel lehetne akkorát robbantani, mint a meteorunkkal.

3. Down 2 Earth

A harmadik többnyelvű, így franciául, németül vagy wales-i nyelven is élvezhetjük a kozmikus rombolást. Sajnos alig tud többet az első programnál, de szépen megmutatja a krátert, vagy hogy annak mérete hogyan viszonyul az Eiffel-toronyéhoz, és be lehet állítani a becsapódási szöget meg a sebességet is. További előny, hogy itt nem csak begépelni lehet egy település nevét, hanem pontosan ki is lehet választani a becsapódás koordinátáit. Én most dobtam le egy brutális meteort francia nyelven épp a szerkesztőségre. Elég durva. Még Albertirsa is elpusztul. A szerkesztőségnél 1,2 kilométer mély a kráter. Magyarország közepén tóvá duzzadna a Duna.

Jó szórakozást!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.