A TASZ beperli a KEHI-t

POLITIKA
2014 szeptember 08., 16:39
comments 210

„A mai razziákkal új fejezetet nyitott a kormányzat a több tucat, a Norvég Alap által támogatott civil szervezetet érintő támadás-sorozatban. Most a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lépett: beperelte a KEHI-t. A KEHI ugyanis megtagadta a választ a TASZ közérdekű adatigénylésére, amelyben azt szerette volna megtudni a jogvédő szervezet, hogy ki utasította a kormányzati intézményt arra, hogy vizsgálja meg a norvég pénzekkel támogatott szervezetet."

- írja közleményében a TASZ. A razziákkal arra utal a szervezet, hogy hétfőn reggel a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói előzetes bejelentés nélkül vonultak ki az Ökotárs, majd a Demnet irodáihoz. A razzia azóta tart, a nyomozók már a szervezetek dolgozóinak lakásaira is kimennek, Móra Veronikát, az Ökotárs igazgatóját például rendőrautóval vitték el, de azt mondták, hogy ez nem előállítás, csak hazakísérik a számítógépéért.

A TASZ azért akarja tudni, ki utasította a KEHI-t a vizsgálat megkezdésére, mert azt feltételezik, hogy a vizsgálat politikailag motivált, és a célja, hogy aláássa a magyar civil társadalom egyes képviselőinek hitelességét.

„Ezt igazolja az a gyakorlat is, hogy a vizsgálatnak csak a kormány számára kedvező adatairól és csak akkor és annyiban értesül a nyilvánosság, ha és amennyiben az e cél szolgálatában áll. Annak érdekében, hogy ne csak a kormány ellenőrizze, miről szerez tudomást a közvélemény, pár hete közérdekű adatigénylésben kérte a jogvédő szervezet a vizsgálat legfontosabb adatainak kiadását, többek között, hogy a KEHI kinek, milyen utasítására, milyen indokok alapján kezdte el a vizsgálatot. A KEHI az igényelt közérdekű adatok megismerhetővé tételét – elsősorban azok döntés-előkészítő jellegére hivatkozva – megtagadta. A TASZ ezért a keresetében kérte a KEHI-t, hogy tájékoztassa arról, kinek az utasítása alapján rendelték el a soron kívüli kormányzati ellenőrzést, valamint hogy adja ki az erről szóló döntést" - írja a TASZ.

Karhatalmi razzia

A szervezet közleménye elítélte a reggel óta tartó razziákat is, karhatalmi akciónak nevezik őket, melyek célja a megfélemlítés.

Közben a nyomozók már az Ökotárs alkalmazottainak otthonait is felkeresik, Foltányi Zsuzsa a helyszínen tartózkodó Horváth Bencének korábban azt mondta, hogy az ő lakásában is vannak papírok, ezért számított rá, hogy kimennek hozzá a nyomozók. Az Index megpróbálta otthonában felhívni Foltányit és érdeklődni arról, hogy mi történik a lakásában. A hír szerint a nő

még bele tudott szólni a telefonba,  de aztán megszakadt a vonal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.