A rendőrség megvédte az Ökotárs elleni intézkedését

POLITIKA
2014 szeptember 09., 18:02
comments 101

Számot vetett a rendőrség a tegnapi, Ökotárs elleni akcióval. Eszerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya két, a Norvég Civil Támogatási Alap által nyújtott anyagi eszközök felhasználásához köthető nyomozásban 8 és 22 óra között hat helyszínen tartott házkutatást az állomány 43 emberével. Mint írják:

„A házkutatásokat a bevetési osztály állományából nyolc rendőr biztosította, jelenlétük, a több helyszínen végrehajtott eljárási cselekmények szakszerűségének biztosítása érdekében szükséges és indokolt volt.”

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség norvég ügyekkel intenzíven foglalkozó helyettes államtitkára szerint viszont ez nem volt indokolt, mint mondta:

„A híradásokból értesülve a rendőrségi fellépésről, azt személy szerint, már csak az érintettek miatt is túlzónak vélem.”

Pedig a tegnapi rendőri akció a Kehi feljelentése után indult, a Kehit pedig éppen a Miniszterelnökség kérte fel a vizsgálatra. Hogy mi volt az akció alapja, arról itt írtunk, és hogy mire volt jó ez az egész, arról pedig itt.

A rendőrség azt írja, hogy a házkutatások lefolytatásának módja ellen egy magánszemély jelentett be panaszt, három házkutatásnál meg az arra jogosult nyolc napon belül nyilatkozik (ez jogában áll). Mint írják:

„A laikusok számára is érthető okokból a világ egyetlen bűnügyi nyomozó hatósága nem jelenti be előre, mikor és hol tart házkutatást, eljárásait nem a nyilvánosság előtt, nem attól befolyásolva folytatja, a nyilvánossággal a nyomozati szakban nem ismerteti a rendelkezésére álló személyi és tárgyi bizonyítékokat, nyomozási módszereit. A jelen eljárás során az abban résztvevők tényleges létszáma az elvégzendő tevékenységhez igazodott, az nem volt túlzó, demonstratív vagy megfélemlítő jellegű.”

Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyekért felelős minisztere szerint:

„A magyar hatóságok a tegnapi rendőrségi akcióval megmutatták, hogy a civil társadalom zaklatása tovább folytatódik, és hogy nem áll szándékukban a Norvégiával kötött, az EGT és Norvég Alapok működésére vonatkozó megállapodásokat betartani.”

Lázár János most már ott tart, hogy Magyarország lehet, hogy a brüsszeli Európai Bizottsághoz fordul a Norvégiával fennálló vitás ügy rendezésének érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.