„Aláírom a magyar papírt is, remélem az van benne, amire számítok”

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön kora délután adta át Budapesten Orbán Viktornak a papírt, amiben le van írva, hogy 2020-ig mennyi EU-s pénzt költhetünk.

Barroso a megállapodás aláírásakor odaszúrt a magyar miniszterelnöknek, a Világgazdaság beszámolója szerint azt mondta:

„Két papírt írok alá. Aláírom a magyart. Nagyon remélem, hogy az van a szövegben, amire számítok”

Ezzel arra utalt, hogy bizottsági elnöksége idején nem egyszer fordult elő, hogy Magyarország úgy számolt be a Bizottságnak néhány törvényről, hogy nem a pontos magyar szöveget küldte el Brüsszelbe.

José Manuel Barroso átveszi díszdoktori oklevelét Rostoványi Zsolt rektortól a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusának és egyetemi doktori tanácsának ünnepi ülésén (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

A magyar miniszterelnök szerint a partnerségi megállapodás maradéktalanul szolgálja az Magyarország érdekeit, már csak azért is, mert a pénz 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy. José Manuel Barroso inkább az EU-ról beszélt, azt mondta, hogy „Európa alapja a szolidaritás és a felelősségvállalás, ezek nélkül elképzelhetetlen az unió. Ezeknek az értékeknek köszönhető, hogy az EU sikerrel vette az akadályokat a válságban, és már kifelé halad a krízisből. Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje ennek az európai szolidaritásnak.” Igaza is van, 6200 milliárd forintnyi euró jön Brüsszelből a következő hat évben.