Milliós tüntetés jön a katalán függetlenségért

Holding Hands for Catalan Independence NYC #CatalanWay #ViaCatalana #ViaCatalanaMon

Szeptember 11. katalán nemzeti nap, ennek alkalmából ez eddigi legnagyobb függetlenségpárti demonstrációt tarthatják meg csütörtökön. A részt vevők egy gigantikus V betűt formáznak majd, ami egyszerre jelent győzelmet, szavazást és akaratot.

Katalónia elszakadásáról idén november kilencedikén tartanak népszavazást. A spanyol központi kormány ezt alkotmányellenesnek tartja.

Artur Mas katalán elnök szerint

"lehetetlenség örökre megakadályozni Katalóniát abban, hogy népszavazást tartson saját jövőjéről".

Egy tíz napja közzétett felmérés szerint a népszavazás erősen megosztja a katalánokat. 41,3 százalékuk akarja kifejezetten, hogy önálló állammá váljanak, 39,5 százalékuk viszont elutasítja.

Artur Mas szerint Katalóniának hasznára válna, ha a skótok többsége a Nagy-Britanniától való elszakadásra szavazna a szeptember 18-ai skóciai referendumon. Szerinte ebben az esetben az EU meg akarná tartani tagjai sorában a független Skóciát.

"Ha az igenek győznének, az európai politikai vezetők tiszteletben tartanák ezt. Ez nagyon fontos Katalóniának. Ha egy olyan nemzetnek, mint Skócia, joga van dönteni a jövőjéről, miért ne tehetné ezt meg Katalónia is?"

- mondta. (Guardian/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.