Lázár János salátatörvénye szerint ezentúl pártkatonák is irányíthatnák az Eximbankot

gazdaság
2014 szeptember 12., 13:28
comments 37

Lázár János nagyon hosszú salátatörvény-tervezetet nyújtott be a parlamenthez. A napi.hu alapján összeszedjük, mi van benne.

1. Az Eximbank és a Mehib vezetésébe már pártkatonák is mehetnének

Jelenleg, aki a Mehib vagy az Eximbank igazgatósági, felügyelőbizottsági tagja vagy vezérigazgatója akar lenni, az nem lehet párt tisztségviselője. Ezt Lázár javaslata megváltoztatná. Az indoklás szerint értelmetlen, hogy egy szakmailag rátermett személyt egy ilyen összeférhetetlenségi szabály fossza meg a tisztségétől.

A javaslat ezen kívül azt is lehetővé tenné, hogy a Mehib és az Eximbank vezetőségébe ne csak szakirányű végzettségű ember kerülhessen, hanem bárki, bármilyen felsőfokú végzettséggel. A különbség annyi, hogy akinek szakirányú végzettsége van, annak 12 hónapos vezetői gyakorlatot írna elő a törvény, akinek nem szakirányú felsőfokú végzettsége van, annak meg 18 hónapot.

A Mehib és az Eximbank a magyar állam legfontosabb exporthitelezői, feladatuk a magyar vállalkozások külföldre jutásának segítése.

2. Könnyebb lesz a Postának

A most benyújtott javaslat a Magyar Postán is segítene, uniós jogszabályokkal összhangban azt tenné lehetővé, hogy a Posta maximum évente 15 millió eurós (4,65 milliárd forintos) állami többlettámogatást kapjon. Erre azért jogosult, mert míg a városokban magáncégekkel kell versenyeznie, addig a kisebb falvakban, ahol a magáncégeknek nem éri meg hálózatot működtetniük, a Posta az egyetlen szolgáltató. Az EU-s jog ezt méltánytalan többlettehernek hívja, ezt kárpótolhatja majd a magyar állam.

Ezen kívül az új törvénnyel mentesülnének a közbeszerzési kötelezettség alól a posta bizonyos logisztikai, pénzforgalmi és elektronikus postával kapcsolatos beszerzései, és lehetővé válna, hogy a postai szolgáltató más szereplőket is bevonhasson néhány tevékenységébe.

3. Rendezik a 98 százalékos különadó visszatérítését

Az adóalanyok kérelemben kezdeményezhetik majd, hogy az adóhatóság törölje a terhükre 2013. december 31-ét megelőzően megállapított 98 százalékos különadó-fizetési kötelezettséget. Ha tehát ön ebbe a körbe esik, mindenképp írjon kérelmet, különben nem változik majd semmi!

A különadót annak függvényében, hogy melyik évben rótták ki, átszámolják majd. Ha 2010-ben rótták ki, akkor 40 százalékra, ha 2011-ben, akkor 15 százalékra, ha 2012-ben, akkor 20 százalékra, ha pedig 2013-ben, akkor 25 százalékra.

Az ezen felüli pénzt visszakapján majd az adózók, de az állam nem fizet kamatot az adózó pénzének használata után.

4. Sok más

A javaslat módosítaná takarékszövetkezeti integrációval kapcsolatos szabályokat, kibővítené a Nemzeti Eszközkezelő hatáskörét, hogy az életjáradék nyújtásával foglalkozó társaságot vagy társaságokat is megszerezhessen, és bővíti az MFB lehetőségeit is. Ezen kívül ebben a törvényben van az is, hogy választási évben elég lenne később is benyújtani a költségvetési törvényt.

Ha a javaslatot sürgősséggel tárgyalja a parlament, még ebben a hónapban elfogadhatják. Ha így történik, akkor a kormány már idén is ráér október végéig az új költségvetéssel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.