https://444.hu/assets/műcsarnok.jpg

A Műcsarnok politikai irányítása ellen tüntetett egy Rendben-molinó szombat reggel

KULTÚRA
2014 szeptember 13., 09:07
comments 19

Szöveg nélküli, csupán a Hősök terén álló múzeum bejáratára kitett molinót ábrázoló fényképeket tartalmazó emailt kaptunk délelőtt.

Mivel kíváncsiak voltunk az akció bővebb tartalmára is, rákérdeztünk, és ezt a választ kaptuk:

"Ez egy reakció arra, ami az utóbbi időben a Műcsarnokban történik. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti intézmény működése totális politikai befolyás alatt áll. Állító mondatunk egy fiktív párbeszéd részlete. Rendben. Vettük az üzenetet, más és újabb platformokat fogunk kereseni és építeni, mert senki sem hiheti, és hitetheti el másokkal, hogy azért, mert félelemből teljes kontroll alá von intézményeket elhallgattathat olyan hangokat, amiknek igenis létjogosultságuk van egy szabad országban. Ugyanakkor, mondatunk nem csak állítás, hanem kérdésfelvetés is. Valójában mi is van rendben? Őszintén reméljük, hogy minden próbálkozás ami arra irányul, hogy szinte minden művészeti ág a kormány kulturpolitikája által felállìtott értékrend betartásával legyen csak képes működni, semmi mást nem fog elérni mint éppen ennek az ellenkezőjét! Ami nem fér be a Műcsarnokba, az kerüljön az utcára! "

A Műcsarnok idén nyáron került a szocializmusból idecsöppent kultúrpolitikus, Fekete György, és az általa vezetett mamutintézmény, az MMA felügyelete alá. A politikai váltás miatt a korábbi vezető, Gulyás Gábor már tavaly bejelentette lemondását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.