Labdarúgó Európa-bajnokságot rendez Budapest

futball
2014 szeptember 19., 11:20
comments 211
  • Magyarország is házigazdája lesz a 2020-as foci Európa-bajnokságnak.
  • A torna négy meccsét rendezik majd itt, a 2018-ra elkészülő új Puskás-stadion lesz a helyszín.
  • Az aréna több mint százmilliárd forintból készül el, a rendezés további költségei még nem ismertek.
  • És ezzel nem leszünk automatikus résztvevői a tornának.
  • A döntő Londonban lesz.

Magyarország még sohasem rendezett komolyabb felnőtt labdarúgótornát, most is csak úgy volt esélyünk rá, hogy a 2020-es Európa-bajnokság helyszíneit szétszórták a kontinensen. 13 helyszínen lesz az Eb, az egyik Budapest lesz.

uefa4

A többi helyszín: döntő és a két elődöntő: London.

Negyeddöntők (+3 csoportmeccs): München, Szentpétervár, Baku, Róma.

Nyolcaddöntők (+ 3 csoportmeccs): Budapest, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Glasgow, Bilbao, Brüsszel.

photo_camera Fotó: AFP

Ettől még be kell jutni

Az új típusú rendezés azt is jelenti, hogy bár nálunk lesz négy meccs, de ettől még nem leszünk automatikus résztvevői a tornának, a kijutást ki kellene harcolni. Ez Európa-bajnokságra 1972-ben sikerült utoljára, és most úgy is messze vagyunk a 2016-os Eb-től, hogy felemelték a létszámot és még csak egy meccset játszottunk.

Persze a részben itthoni Eb csak hat év múlva lesz, reménykedni mindig lehet. Ha kijutunk, a három csoportmeccsből kettőt biztosan Budapesten játszik a válogatott.

photo_camera Platini, Orbán és Csányi a pályázatunk leadásának bejelentésekor 2013-ban. Fotó: AFP/Isza Ferenc

Az UEFA 12 alapcsomagról, illetve a három topmeccset (két elődöntő+döntő) magába foglaló csomagról döntött. Utóbbira csak két ország pályázott, az angolok a londoni Wembley-vel a németek pedig a müncheni Allianz Arénával. A németek már előre jelezték, hogy visszalépnek az angolok javára, ha cserében megkapják a következő Eb-rendezésen a támogatásukat. London nyert.

Akik nem lettek házigazdák, vagyis megelőztük őket: Minszk (Fehéroroszország), Szófia (Bulgária), Szkopje (Macedónia), Jeruzsálem (Izrael), Stockholm (Svédország) és Cardiff (Wales)

A vadonatúj Puskás szeretettel várja 68 ezer vendégét

A helyszín a hangzatos, elvileg a régi Puskás elemeit megőrző „stadion a stadionban koncepció” ellenére vadonatúj Puskás Ferenc Stadion lesz.

Ez messze kiemelkedik az új magyarországi stadionok közül, méretével és költségeivel is. A debreceni stadion 12,5 milliárdba került, 20 340 férőhelyes (a legutóbbi bajnoki 2,5 ezer nézőt számoltak össze a lelátókon). A Fradi-stadion 14,7 milliárdba került, 22 ezres. Legutóbb bajnokin 7000 voltak, ligakupa meccsen 437-en. Diósgyőrben most jelentették be, hogy 6,5 milliárdból épül az új, 15 ezres stadion. És szerte az országban zúgnak a stadionokat építő, szépítő munkagépek.

Az új Puskást építési költségeit 341 millió euróra (ez mostani árfolyamon több mint százmilliárd forint) kalkulálják, 68 ezres lesz.

Focimeccsen ennyien Magyarországon nagyon régen voltak, aligha telik meg majd sűrűn. Az Eb négy meccsére valószínűleg igen, és a magyar vezetés azzal is számol, hogy egy Európa-liga vagy Bajnokok Ligája-döntőt rendeznének benne még ebben az évtizedben. Koncerteken akár 80 ezer néző is elfér majd benne, de ekkora fizetős koncert is nagyon régen volt Magyarországon.

Az új Puskás nemcsak a focit szolgálja majd ki, hanem még húsz sportágat és lesz benne szálloda, konferenciaközpont, irodák, sportmúzeum, diagnosztikai labor, üzletek, éttermek, mélygarázs, mindenféle edzőközpontok. Még saját rendőrörs is. A tetején körben pedig panoráma futópálya.

A Puskás 2018-ig lesz kész, és része annak a nagy tervnek, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpiára is. Ehhez a vizzesblokk is meglesz, hiszen a 2021-es úszó világbajnokságra épül új uszodakomplexum is.

Nem voltak maradéktalanul elégedettek

A beadott magyar tervekkel nem volt maradéktalanul elégedett az UEFA, de máshol is találtak problémákat. Nálunk kifogásolták például, hogy nem kaptak terveket a központi vezérlőteremről, ezért pedig nem tudnak semmit a világításról, áramellátásról, kamerarendszerről és így tovább. Kritika érte a sajtóközpont méretét is, és evakuációs terveket sem találtak. Viszont van elég vécé, rendben vannak az öltözők és az orvosi szoba is a tervek alapján.

Nemcsak mi, hét másik ország is új, még el nem készült stadionnal pályázott. A Puskás ezek között méretben a második legnagyobb. És a harmadik legdrágább vagy negyedik legolcsóbb, ahogy tetszik, a szentpétervári pénzszórás minden mást megelőz, de ott világbajnokságot is fognak rendezni 2018-ban, és Azerbajdzsán sem sajnálja semmilyen presztízsberuházásra a pénzt. Ezek mögött vagyunk mi a Puskással.

Helyszín Befogadóképesség Ár (millió euró)
Budapest/Puskás Stadion 68 156 341
Baku/Olimpiai Stadion 69 870 710
Minszk/Dinamo Aréna 35 000 115
Brüsszel/Eurostadion 62 613 314
Szófia/Nemzeti Stadion 33 621 49.5
Jeruzsálem/Teddy Stadion 32 000 n.a.
Szentpétervár/Zenit Aréna 61 251 934
Bilbao/San Mamés Stadion 53 289 198

Egy dologról még egyáltalán nem volt szó, hogy a stadionépítés költségei mellett milyen költségei lesznek az Eb-nek. Ahogyan bevételkalkuláció sem került nyilvánosságra. A négy meccsre a százmiliárdos stadion mellett nagyon sok beruházást talán nem kell betervezni, az érkező turisták is hoznak, de hogy mivel számol az MLSZ vagy a kormány, azt nem tudni.

Nem először pályáztunk, igaz nem erre

Az első Orbán-kormány idején pályáztunk először Európa-bajnokságra, de akkor még a klasszikus házigazda szerepre, 16 csapatos, 31 meccses tornára. A holland-belga közös rendezésű Eb mintájára az osztrákokkal fogtunk össze, hogy itt és Ausztriában legyen a 2004-es torna. Portugália lett végül a befutó, de nem csüggedtünk, sőt, egyedül pályáztunk a 2008-as tornára, annak ellenére, hogy egyetlen stadion sem felelt meg a feltételeknek, csak látványterveket mutattunk be. Megint nem mi nyertünk, hanem a szintén újra pályázó, de ezúttal a nem velünk, hanem a svácjiakkal szövetkező osztrákok.

Harmadszorra aztán már nem Orbán Viktor, hanem Gyurcsány Ferenc állt bele a rendezzünk Eb-t projekt történetbe. A horvátokkal fogtunk össze, 0 szavazatot kaptunk, az ukránok és a lengyelek nyertek. Ez után volt a küldöttség egyik tagjának, Mészöly Kálmánnak ez a legendás monológja a ferihegyi reptéren:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.