Obama Magyarországgal példálózott, amikor a civil társadalom elnyomásáról beszélt

POLITIKA
2014 szeptember 24., 06:13
comments 382

Szijjártó Pétert szerdán nevezhetik ki külügyminiszternek, és egyből igen komoly feladata akad. Konkrétan a világ legnagyobb hatalmú államfőjével, Barack Obama amerikai elnökkel kényszerülhet vitára.

Barack Obama a Clinton Globális Kezdeményezés gáláján szólalt fel. Egészen pontosan ezt mondta:

„Oroszországtól Kínán át Venezueláig könyörtelen rajtaütéseket láthatunk, amelyekkel a jogos véleménykülönbségeket próbálják bomlasztó nézeteknek beállítani. Olyan helyeken, mint például Azerbajdzsán, törvényekkel próbálják ellehetetleníteni a civil szervezetek működését. Magyarországtól Egyiptomig szabályozások végtelen sorával és nyílt megfélemlítéssel zaklatják a civil társadalmat. És szerte a világban zaklatják, támadják és ölik azokat a bátor férfiakat és nőket, akik fel merik emelni a szavuk.”

Mondott még mást is, mindjárt írom is, hogy mit. Addig is itt a szöveg hiteles, angol verziója.

Itt is vagyok a részletekkel:

Obama kifejezetten oldott hangulatban kezdte a beszédet, az első percekben többször is nevetés szakította meg. Nyitásként azzal viccelődött, hogy bár mindenki a dugókra panaszkodik - New Yorkban most kezdődik az ENSZ közgyűlése, ezért folyton lezárják az utakat - ő ebből az elnöki konvojban semmit sem tapasztalt.

A kezdeti poénkodásból hamar komolyra váltott. A civil társadalom fontosságáról kezdett beszélni, amire jó apropót adott, hogy a CGI fő célja ezek támogatása, és a rendezvényen is számos civil vezető volt jelen. Azt mondta, szabad emberként, szabad nemzetként az a feladatuk, hogy azok mellé a bátor polgárok és bátor civil szerezetek mellé álljanak, amelyek az esélyegyenlőségért, az igazságért és az emberi méltóságért harcolnak a világban.

Üdvözölte a megjelenteket, akik közül sokan nemcsak a célnak szentelik az életüket, de gyakran még kockáztatják is azt a cél érdekében.

„Nem mi, a vezetők vagyunk ma a legfontosabb emberek itt. Hanem a civil társadalom vezetői, akik sok szempontból tartósabb eredményeket érhetnek el. Mert ahogy a mondás tartja, nem az elnöké vagy a miniszterelnöké a legfontosabb cím, hanem a polgáré.”

Mert a világban minden lényegi változást a saját jövőjükért küzdő civilek értek el.

„Ha az emberek szabadon kinyilváníthatják a véleményüket és felelősségre vonhatják vezetőiket, akkor a kormányok sokkal hatékonyabbak és sokkal érzékenyebbek” - mondta.

Azt is, hogy azok az országok virágozhatnak fel, ahol a közösségek, beleértve ebbe a kisebbségeket is, szabadon élhetnek, szabadon gyakorolhatják vallásukat és azt szerethetik, akit akarnak.

Ezután elkomorodott.

„Éppen azért, mert a civil társadalom ilyen erős lehet, van az, hogy egyre több kormány tesz meg minden tőle telhetőt az elhallgattatásukért.”

Ekkor példálózott Magyarországgal is, ahol nyíltan zaklatják a civileket. "Ezek a rajtaütések valójában a demokrácia legalapvetőbb gondolata elleni kampány részei" - mondta, általában értve ezt a cikk elején idézett mondatban említett országokra.

Ezután bejelentette, hogy az amerikai kormány világszerte szövetkezni fog és védelmébe veszi a civil szervezeteket, egyben új központokat alapít, amelyek technikai újításokkal is segítik majd a civilek megerősödését. Ezek az innovációs központok lehetőséget adnak majd a civil szervezetek közti kapcsolatteremtésre, technológiacserére, de anyagi támogatást is nyújtanak majd nekik.

Azt is bejelentette, hogy "minden területen" növelni fogják a támogatásokat. "Növeljük a vészhelyzeti segélyalapunkat. Mindent megteszünk, hogy megkapják a szükséges forrásokat. És a következő hónapokban a pénzügyminisztérium új szabályokat alkot majd, hogy a jövőben még egyszerűbb és olcsóbb legyen támogatásokat küldeni a tengeren túlra" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.