Fazekas Sándor: A hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

Világvége
2014 szeptember 27., 14:55
comments 131

A hungarikumok azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kunmadarason, a nagykunsági településen rendezett Hungarikum napon.

Összesen 41 kimagasló értéket jegyeznek Magyarországon hungarikumként, és újabbakra is számítunk – jelezte a miniszter.

Ezek a remekek az élet legkülönbözőbb területeiről származnak – mondta, példaként említve Puskás Ferenc életművét, a magyar operettet, a makói hagymát, a csabai kolbászt, a pálinkát.

Fazekas Sándor szerint Kunmadarason elégedetten adhatnak számot a Hungarikum naphoz kapcsolódóan elvégzett munkáról, és bízik abban, hogy a helyi értékeket is össze fogják gyűjteni.

A hugarikumokat egy alulról jövő mozgalom gondozza és gyűjt, és a cél az, hogy a lehető legtöbb településen legyen olyan helyi értéktárbizottság, ami leltározza a helyi értékeket. Jelenleg 346 ilyen van – mondta Fazekas Sándor.

„Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi” – célzott a miniszter.

A kunmadarasi Hungarikum napra kilátogatók a karcagi birkapörkölttel, a magyar táncház módszerrel, a magyar operettel és a mohácsi busójárás, maszkos télűző hagyományával ismerkedhettek meg.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.