Fazekas Sándor: A hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kunmadarason, a nagykunsági településen rendezett Hungarikum napon.

Összesen 41 kimagasló értéket jegyeznek Magyarországon hungarikumként, és újabbakra is számítunk – jelezte a miniszter.

Ezek a remekek az élet legkülönbözőbb területeiről származnak – mondta, példaként említve Puskás Ferenc életművét, a magyar operettet, a makói hagymát, a csabai kolbászt, a pálinkát.

Fazekas Sándor szerint Kunmadarason elégedetten adhatnak számot a Hungarikum naphoz kapcsolódóan elvégzett munkáról, és bízik abban, hogy a helyi értékeket is össze fogják gyűjteni.

A hugarikumokat egy alulról jövő mozgalom gondozza és gyűjt, és a cél az, hogy a lehető legtöbb településen legyen olyan helyi értéktárbizottság, ami leltározza a helyi értékeket. Jelenleg 346 ilyen van – mondta Fazekas Sándor.

„Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi” – célzott a miniszter.

A kunmadarasi Hungarikum napra kilátogatók a karcagi birkapörkölttel, a magyar táncház módszerrel, a magyar operettel és a mohácsi busójárás, maszkos télűző hagyományával ismerkedhettek meg.

(MTI)

:'-(

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.