Elkezdtek szivárogni az Ökotárs levelei a rendőrségtől?

POLITIKA
2014 október 01., 07:55
comments 250

Három héttel azután, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói készenléti rendőrök segítségével házkutatás során mindent lefoglaltak a norvég civil támogatások sorsáról döntő Ökotárs Alapítvány irodájából, megjelent az első kiszivárogtatott levél a Magyar Nemzetben.

A szerényen kérdőmondatban feltett, Irányított pályázatértékelés? című cikkében a lap azt állítja, hogy az Ökotárs Alapítvány nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezetekhez irányítja.

Ahogy eufemisztikusan fogalmaznak, a "lapunk birtokába jutott levelezés" szerint ugyanis fordult elő olyan eset, hogy az Ökotárs igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a magasabb pontszámot elérő pályázatot támogatta, hanem egy kevesebb pontot kapó civil szervezetnek ítélték meg a pénzt. A részletek közlése nélkül felemlegetett levelezésben az Autonómia Alapítvány munkatársa, Illés Márton azt kérdezi Mórától, hogy mit kezdjenek a ponthatár felett lévő, de nem támogatott szervezetek és a támogatott, alacsonyabb pontszámú szervezetek ügyével. Levelében rákérdez arra is, hogy az eredetileg meghatározott pontszámokkal variáljanak-e,

"vagy esetleg az a jobb megoldás, ha az értékelőbizottság minősítését nem módosítják, viszont a testület előterjeszt egy olyan „erős indoklást”, amely alátámasztja, hogy miért az alacsonyabb pontszámot elérő pályázót hozták ki nyertesnek."

Móra válaszában a második verziót preferálja. És mint az Ökotárs alapítójától és egykori igazgatójától, Foltányi Zsuzsától megtudtuk, ebben semmi meglepő vagy szabálytalan nincs. Foltányi elmondása szerint bár mivel a Magyar Nemzet cikke a kiragadott mondaton túl több konkrétumot nem tartalmaz, ezért csak találgatni tudnak, melyik ügyről van szó, de Illés csak két éve dolgozik az alapítványnál, és szerinte ezért fordulhatott elő, hogy ilyen kérdést tett fel.

Az ugyanis, hogy a bírálóbizottság felülírja az értékelők ítéletét, többször előfordult már, ez a lehetőség szabályozva van és része az eljárásnak.

A pályázatok értékelése úgy néz ki, hogy egy előszűrés után a bennmaradó pályázatokat két értékelőhöz küldik el, akiknek megadott szempontok alapján kell pontozniuk és írásos értékelést adniuk.

Egy adott tématerületen azonban a beérkező sok pályázat miatt kettőnél több értékelő is dolgozik, és mivel minden pályázatot csak két értékelő lát, egyszerűen az értékelők nem ismerhetik az összes beérkezett pályázatot. Úgy kell pontozniuk, hogy közben nem tudják összevetni az indulót a mezőnnyel.

Éppen ezért a végső szó kimondása a bírálóbizottságé, amiben az értékelők és a konzorcium tagjai mellett a norvég fél és a magyar kormány is képviselteti magát, megfigyelői szinten. Ez az a szakasz, amikor először látni az összes pályázatot egyszerre, és ekkor látni azt is, hogy mennyi pénz van egy adott tématerületre, azaz hány pályázat nyerhet. Ekkor beszélik végig az összes pályázatot, és ezeken az üléseken, ahol az értékelők is jelen vannak, fordult már elő, hogy pontszámban többet kapó jelöltet hátrébb soroltak.

Az Ökotárs Alapítványról szóló korábbi híreinket itt találhatja. A Magyar Nemzet korábbi tényfeltáró bravúrjairól pedig itt írtunk.

Arról, hogy kikerülhetett-e az NNI által lefoglalt levelezés a Magyar Nemzethez, megkérdezzük a rendőrség sajtóosztályát. Ha választ kapunk, természetesen beszámolunk róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.