Havi 65 ezerért már 110 négyzetméteres belvárosi lakása lehet!

politika
2014 október 01., 11:45
comments 117

Tudja, mekkora lakást lehet havi 65 ezer forintból bérelni az V. kerületben?

A hirdetések alapján ennyi pénzért akár egy egyszobás, 30 négyzetméteres lakáshoz is hozzá lehet jutni.

De ha bérlés helyett vásárolna, ennyi pénzből akár egy felújított műemléki épület 110 négyzetméteres lakásához is hozzájuthat, amennyiben korábban bérlője volt az ingatlannak.

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármesterjelöltje a birtokomba került szerződés szerint

2014. március 15-től 2039. február 15-ig havi 63 570 forintot

törleszt a Szerb utca 9. szám alatti házban megvásárolt 110 négyzetméteres lakásáért.

Arról, hogy Szentgyörgyvölgyi 25 százalékos kedvezménnyel, 19 102 500 forintért vehette meg a hivatalosan 25 470 000 forint forgalmi értékűre becsült lakást a felújított Szerb utcai házban - ahol Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója is gyakran megfordul - itt írtam.

A szerződés szerint Szentgyörgyvölgyi a vételárat 25 éves futamidejű, kamatmentes részletfizetéssel is törlesztheti. A szerződés vonatkozó pontja szerint

„a Vevő tudomásul veszi, hogy a jelen szerződésben vállalt vételárrészletek megfizetésével való, 6 hónapot meghaladó késedelem esetén, amennyiben a Vevő a fizetési felszólítást követő 30 napon belül az elmaradt részleteket nem teljesíti, az Eladó jogosult egyoldalú nyilatkozatával az Adásvételi szerződéstől elállni. Ez esetben az Eladó az eredeti állapot visszaállításával a már teljesített vételárrészleteket a Vevő részére visszafizeti.”

Ez azonban az önkormányzat szerint nem jelenti azt, hogy ha nem fizeti a részleteket, ingyen lakhatna a lakásban. „A szerződés felmondása esetén az önkormányzat a szerződésben is hivatkozott jogszabály alapján, az egész időszakra vonatkozóan használati díjat számít fel, ami megegyezik a szerződéskötés előtti bérleti díj nagyságával” - írták. Arra a kérdésemre, hogy egy ilyen lakásnak mennyi a bérleti díja, nem válaszoltak.

Az önkormányzat azt is közölte, hogy a kamatmentes részletfizetés lehetőségét minden lakásvásárlónak biztosítja, és ezzel a lehetőséggel eddig közel kétezer belvárosi lakásvásárló már élt is.

Például az MSZP, az Együtt-PM és a DK két önkormányzati képviselőjelöltje, Pásztor Tibor és Kovács Alex is, akiknek a szerződését el is küldték nekem.

Ez alapján Pásztor 2008-ban a hivatalos értékbecslés alapján megállapított 14 490 000 forintos forgalmi érték 50 százalékáért, 7 246 500 forintért jutott hozzá 41 négyzetméteres Balassi Bálint utcai lakásához, aminek a törlesztőrészlete havi 24 156 forint volt.

Kovács Alex pedig egy 82 négyzetméteres lakást vett 2008 februárjában 50 százalékos áron 10 365 000 forintért, havi 34 550 forintos törlesztőrészlettel.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint jelenleg 431 olyan adásvételi szerződés van hatályban, ahol a vevő továbbra is kamatmentes részletet fizet, az elmúlt két hónapban pedig 106-an kérelmezték az önkormányzatnál lakásuk megvételét hasonló, kamatmentes részletfizetési lehetőséggel.

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után Juhász Péter, Szentgyörgyvölgyi ellenfele az október 12-i polgármester-választáson, a Facebookon közzétett közleményében visszalépésre szólította ellenfelét. Arra is felszólította, hogy fizessen be kb. egymillió forintot, mert bár a szerződés alapján a hivatalosan becsült árt 75 százalékáért vette meg a lakást, egy önkormányzati rendelet szerint öt éven belül felújított házban legfeljebb 80 százalékos áron vehette volna csak meg. A Szerb u. 9-et pedig öt éven belül újították fel.

(A címlapképen Szentgyörgyvölgyi Péter látható Rogán Antallal. Fotó: Facebook)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.