Ma lehet Navracsics Tibor politikai karrierjének egyik legkínosabb napja

A külföldi lapok rázós meghallgatásra számítanak

Egészen pontosan arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök politikáját, különösen ezt a nyár óta népszerű illiberális vonalat kérik majd számon az európai politikusok Navracsics Tiboron. Ha már a magyar miniszterelnököt nem tudják nyilvánosan a szőnyeg szélére állítani, a mai meghallgatás jó alkalom arra, hogy demonstrálják: igenis érdekli és zavarja őket, hogy mi történik Magyarországon.

Ebben a tekintetben

Az EP zöld frakciója már tegnap megadta az alaphangot. Tegnap a frakció egyik vezetője, Rebecca Harms tiltakozott Navracsics kinevezése ellen.

Azt hozta fel ellene, hogy

miniszter volt abban a kormányban, amely döntött a médiatörvényről, valamint az alkotmány megváltoztatása alapján a magyar közintézmények egész sorában végrehajtott átalakításokról. (...) A magyar médiában nagyon csúnya kampány folyt Viviane Reding EU-biztos ellen, olyan kampány, amely túlment mindazon, ami számomra elfogadható lehet

Az például biztos nagy váltás lesz a fideszes politikusnak,

hogy minden olyan találkozóját, ami nem valamilyen intézmény vezetőjével történik, nyilvánosságra kell hoznia. Máshogy alakulnak a lobbizás szabályai (meg persze a közérdekű információké), mint itthon. 

Nagyon vicces, hogy az angol nyelvű önéletrajzban nem szerepel Orbán Viktor neve

Tényleg! Ilyenek vannak, hogy 

  • 1998–2002 Head of Department, Prime Minister’s Ofice
  • 2003–2006 Cabinet Chief to the President of the Fidesz – Hungarian Civic Union

De az, hogy hívták az embert, akinek Navracsics dolgozott, az nem szerepel. Nézzek meg, ha nekem nem hiszik el!

Van egy pár kérdés és válasz,

amit már most el lehet olvasni a meghallgatás oldalán. Semmi nagyon eredeti, csak ilyenek, hogy

"Tanárcsalád sarjaként és egyetemi tanárként különösen nagy öröm számomra, hogy az oktatás, a kultúra, az ifjúságpolitika és az uniós polgársági ügyek tárcájára jelöltek. Szilárd meggyőződésem, hogy a fiatalok jelentik a jövőt, és hiszem, hogy az oktatás az a legfontosabb pillér, amelyre építenünk kell a kölcsönös megértésen alapuló európai démosz kialakítása és egy olyan társadalom megteremtése érdekében, amellyel tagjai azonosulni tudnak."

Izgul, én úgy látom, hogy izgul

Közben az óra elindult az ülésteremben, de még senki nem kérdezett semmit, csak zsibonganak az emberek. Több tiszteletet!

Na, már most arról van szó,

hogy remélik: Navracsics ma demonstrálni tudja függetlenségét és elkötelezettségét az európai értékek mellett, mert hogy ezzel kapcsolatban voltak aggodalmak.

Sok mindenben nem ért egyet Magyarország és az EU,

de pont az a nagyszerű, hogy lehetséges a vita a tagok között - mondja Navracsics. Meg azt is, hogy mi is vallunk minden fontos uniós alapértéket demokráciáról, szabadásgról, jogállamról.