Meghalt Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier, Haiti egykori diktátora

GYÁSZ
2014 október 04., 17:16
comments 51

Szívroham következtében elhunyt Haiti korábbi diktátora, Jean-Claude Duvalier, becenevén "Baby Doc". Mindössze 19 éves volt 1971-ben, amikor megörökölte az elnöki címet édesapjától "Papa Doc"-tól. Az állami dohánymonopóliumnak köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert, miközben az ellenzékiek és rendszerkritikusok elnyomásában a legbrutálisabb eszközöktől sem riadt vissza.

1980-ban feleségül vette Michele Bennett-et, és a fényűző, hárommillió dollárba kerülő esküvőjük után kezdtek nyilvánosan lázadni a haitiak. 1986-ban el is űzték a hatalomból, két évtizedig Párizsban élt az összeharácsolt vagyonból.

2011-ben megpróbálkozott a politikai visszatéréssel, de hazatérése után egyből őrizetbe vették. 2012-ben végül csak korrupciós vádakat fogalmazott meg vele szemben a haiti ügyészség, az emberiesség ellenes vádpontokat ejtették.

Haiti nyomorúságos egy hely, és nem kis részben "Baby" és "Papa" Docék tehettek erről a nyomorúságról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.