Bianchi nagyot bukott Suzukában, leintették a versenyt

sport
2014 október 05., 08:00
comments 71

A FIA hivatalos közleménye szerint a francia versenyző súlyos fejsérüléseket szenvedett. CT-vizsgálatokat követően jelenleg is műtik. Ha a műtét befejeződik az intenzív osztályon fogják megfigyelni.

Suzukában a hatalmas eső miatt csak késve, a Safety Car mögött tudott elindulni a Forma-1-es mezőny. A 42-ik körben kicsúszott a német Sutil a Dunlop-kanyarban.

Ugyanebben a kanyarban szintén kicsúszott a Jules Bianchi a Marussia versenyzője. Annyira szerencsétlenül, hogy a német autóját mentő traktor alá került.

 

A baleset után azonnal behívták a Safety Cart, a versenyzőket a boxutcába terelték. A balesetben valószínűleg Bianchi súlyosan megsérülhetett, a helyszínre mentőautó érkezett, majd a francia pilótát mentőhelikopterrel kórházba szállították. Sutil szerint, aki az egyetlen versenyző lehetett, aki látta a becsapódást, Bianchi autója oldalról találta el a traktort. Jenson Button az autosport.com-nak nyilatkozott, elmondta, hogy ő hallotta a becsapódást és látta az számára is hitetetlen és meglepő látványt, hogy a Marussia versenyautó a traktor alatt van.

"Ez egy szörnyű baleset, mindig is azt reméltük, hogy ilyen nem történhet meg a Formula 1-ben."

A modern együléses versenyautókból a pilóták legsérülékenyebb pontja a fejük, egy lerepülő kerék vagy rugó ellen, mint Massa hungaroringi baleseténél láthattuk, csak a bukósisak védi őket. A hírek szerint Bianchi autója a Dunlop-kanyarban a pályán lévő nagy mennyiségű vízen felúszott, majd szinte lassulás nélkül találta telibe bukótérben dolgozó traktort. A baleset idején kezdett el újra esni a versenyen, Massa állítólag rádión azt mondta csapatának, hogy nagyon rosszak a körülmények és azonnal le kéne állítani a futamot. A tájfun érkezését a FIA és a versenyszervezők is előrelátták, a FIA fel is ajánlotta, hogy kezdjék hamarabb a futamot, de a szervező Honda ezt elutasította. Vettel a leintés után kritizálta is a döntést, szerinte túl nagy nyomás volt a média és a tévéadás miatt a szervezőn, ezért dönthettek így.

Hamilton annyit mondott, "nagyon súlyos" lehet Bianchi sérülése. A Marussia emberei is a kórház felé vették az irányt a Ferrari-csapatfőnök Matteo Mattiaccival együtt, Bianchi az olasz csapat versenyzője, csak két éve kölcsönben szerepel a Marussiánál.

photo_camera Clive Mason/Getty Images

Egyes információk szerint annyira esik a pálya környékén, hogy a helikopter nem tudott felszállni, így rendőri felvezetéssel, mentőautóval vitték kórházba az eszméletlen pilótát. Az együléses, nyitott versenyautók az ilyen alácsúszásos baleseteknél a legsérülékenyebbek. A versenyt idő előtt leintették. Hamilton nyert, Rosberg a második, Vettel a harmadik helyen ért célba. A pódiumon elmaradt a pezsgőzés.

photo_camera Clive Mason/Getty Images

Jules Bianchi huszonöt éves, két éve versenyzik az indiai Marussia csapatnál, előtte a Ferrari tesztpilótája volt. Ő szerezte csapata első pontját az idei monacói nagydíjon.

UPDATE

A francia L'Équipe sportújság azt írja, hogy magyar idő szerint délután fél 5 körül befejezték Bianchi műtétjét, és a versenyző már nincs lélegeztetőgépen. Ez még nem hivatalos közlés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.