Tüntetésben részt vevő diákok tömegsírjára akadhattak Mexikóban

2014 október 7., kedd 11:47

Iguala egy apró kisváros, kétórányi autóútra Mexikóvárostól. A beszámolók szerint pokoli események helyszíne: rivális drogkartelek, megvett rendőrök és tehetetlen önkormányzatok működnek itt. Szombaton huszonnyolc eltemetett holttest került elő itt egy tömegsírból, a feltételezések szerint egy korábbi diáktüntetés résztvevői lehettek az áldozatok.

Még szeptember 25-én tűnt el ismeretlen helyre 43 diák, miután az általuk szervezett tüntetés egy helyi iskola felvételi eljárása ellen erőszakba torkollott. A tüntető diákokról korábban már többször összecsaptak a rendőrökkel, ezúttal viszont a rendőrök tüzet is nyitottak, három tüntetőt megölve.

A kormány több száz rendőrt és katonát vezényelt most a városba (YURI CORTEZ / AFP)

A térség iskoláinak diákjai ismertek radikális akcióikról, 2011-ben például buszokat foglaltak el, és elbarikádoztak egy nagyobb főútvonalat, több finanszírozást és az érettségi utáni biztos munkahelyeket követelve. Akkor a rendőrök két diákot meggyilkoltak. Két rendőr ellen indult eljárás.

Arról azonban, hogy mi történt most, nagyon más verziót adtak elő a diákok és a tüntetők. Viszont tudni egy olyan videóról, amin azt látni, hogy rendőrök tisztázatlan számú diákot állítanak elő.

Az ország államügyésze, Inkay Blanco arról beszélt, hogy a Guerrros Unidos klán vezére rendelhette el a diákok meggyilkolását. A hatóságok eddig 22 rendőr ellen emeltek vádat, hét másik ember mellett. A város polgármesterét is körözik, ellene elfogatóparancsot adtak ki.

A tömegsír (PEDRO PARDO / AFP)

Blanco ugyanakkor azt nem erősítette meg, hogy a most a diákok holttestei kerültek elő, ehhez még legalább 15 nap kell a szakértőknek, mivel az áldozatok többségét lefejezték. (Atlantic)