Az LMP képviselője levelet írt a civileknek, hogy ne álljanak ki az Ökotárs mellett

POLITIKA
2014 október 09., 16:28
comments 441
photo_camera Sallai Róbert Benedek

Arról írt a Dinamo blog és a Népszabadság, hogy az LMP ex-bocskais parlamenti képviselője, Sallai Róbert Benedek levelet írt a civileknek, hogy ne álljanak ki az Ökotárs mellett, mert a kiállás komoly kockázatot jelent a szolidaritást vállaló szervezeteknek.

A blog és a lap azt is írja, hogy Sallai azt mondta, próbálja meggyőzni a fideszeseket, hogy „a zöldek nem egyenlőek azokkal a fővárosi liberális szervezetekkel, akiknél a források összpontosulnak”, akik „a független adományokkal védett fővárosi elefántcsonttornyokban” élnek.

Sallai ezt azután írta, hogy a kormánnyal szemben kritikus Védegylet és a Levegő Munkacsoport (LMCS) szolidaritási nyilatkozathoz keresett támogatókat az Ökotársnak. Csakhogy míg a két kezdeményezőnek évek óta csökkennek a pályázati pénzeik (Védegylet: 73, 76, 55 és 26 millió; LMCS: 71, 53, 27 és 17 millió), addig a Sallai Róbert Benedekhez köthető Nimfea Egyesületnél Túrkevén nem negyedükre-harmadukra estek vissza a támogatások, hanem majdnem a hússzorosukra nőttek: 25, 77, 127 és 421 millió forint.

Update: a Nimfea Természetvédelmi Egyesület a támogatói között egyébként feltüntette az Ökotárs Alapítványt és a Norvég Civil Alapot is.

Update 2: SRB válaszolt, szerinte az LMP sokszor kiállt az Ökotárs mellett. Azt írja, a levele arról szól, hogy „ne álljanak be a pártpolitikai szekértolók táborába a zöld civilek, ne legyen belőlük amolyan »civilösszefogásfórum«, maradjanak meg értékek mentén való környezet- és természetvédelmi civilek, akiknek ha kell konstruktívan kell együttműködni a kormánnyal, ha kell ádázul akadályozni tevékenységét – de mindenkor értékek mentén cselekedni”. Szerinte valakinek nem ártana még civilnek maradni, és az, aki demokráciaféltésről ír petíciót, az kissé szakít a zöld szakmaisággal. Meg azt is írja, hogy mivel a Fidesz a legerősebb politikai erő, így erővel nekimenve legyőzni nem lehet, ezért bölcsességre és taktikusságra int.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.