Ember, te tényleg nem érted Kósa Lajos ingatlanügyét??!?

Emberek, én nem értem, mit nem értenek Kósa Lajos ingatlanügyén! Pedig Debrecen polgármestere a napnál is világosabban elmagyarázta, hogy mi történt:

  • Volt egy házuk Debrecenben.
  • Jött a gyerek, ezért új ház után kellett nézniük.
  • Szerencsére egy ingatlanfejlesztő cég - momentán egy olyan, ami aztán a bíróság szerint ettől teljesen függetlenül fejleszthetett még ezt-azt Debrecenben - pont Kósáék régi háza helyén akart lakóparkot építeni.
  • Ezért adott Kósáéknak a házért cserébe egy lakást, és még némi készpénzt.

Budapesten.

Na, de élhet-e Budapesten Debrecen polgármestere? Jóhogy nem, ezért aztán Kósáék felvettek egy harmincmillió forintos lakásvásárlási hitelt, amiből vettek maguknak egy házat Debrecenben. Ez utóbbit Kósa felerészben a nevére is vette - a budapesti lakást nagyvonalúan teljes egészében a neje nevére iratta. És mert a neje nevén van, Kósa vagyonnyilatkozatában nem is szerepel. A neje, Porkoláb Gyöngyi vagyonnyilatkozatában igen, de az nem nyilvános - igaz, ha Kósa nagyon tisztázni akarná magát, nyilvánosságra hozhatná.

Kósának szerencséje volt a hitelezőivel. Annak ellenére, hogy 2005-ben a vagyonnyilatkozata szerint már 36 milliósra duzzadt a tartozása, 2006-ban talált olyan bankot, ami adott még neki

  • 25 millió forintot (2007-es vagyonnyilatkozat)
  • és még 200 090 svájci frank hitelt (2010-es vagyonnyilatkozat)

lakásfelújításra. És még 36 749 svájci frankot csak úgy. Ezt az összesen 236 839 svájci frankot aztán 2011-ben végtörlesztette. Hogy miből, azt nem tudjuk:

korábbi vagyonnyilatkozatai alapján megtakarítása nem volt, és ugyan kapott magánhitelezőtől 25 millió forintot, az nem fedezi azt a 42,6 milliót, amibe a kedvezményes, 180 forintos árfolyammal számolva a végtörlesztése került.

Kósának így is maradt még 21,9 milliós lakásvásárlásihitel-tartozása, plusz a 25 millió, amivel magánszemély(ek)nek tartozott. Legutolsó, 2014 júniusi vagyonbevallása szerint lakásvásárlási hiteléből még 17 milliós adóssága van, magánszemély(ek)nek meg 20 millióval tartozik. Csak idén 2,9 millió forinttal csökkent az adóssága.

Tehát, ha netán még mindig nem értené Kósa Lajos ingatlanügyét, akkor most összefoglalnám:

  • 2002-ben Kósa Lajos debreceni háza helyett kapott egy budapesti luxuslakást;
  • de mert Debrecenben él, vett hitelre egy debreceni házat;
  • amire 2006-ban még felújítási kölcsönt is felvett;
  • majd ezt nemlétező megtakarításaiból és egy, a törlesztendő hitelnél 17 millió forinttal kevesebb magánkölcsönből végtörlesztette.

Remélem, hogy most már minden világos!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.