Ezer ember állandó lakcíme lett egy negyvenágyas soroksári panzió

politika
2014 október 09., 03:28
comments 113

Másfél év alatt nagyjából ezer ember jelentkezett be egy negyvenágyas soroksári panzió címére. Főleg külföldiek, többségükben román állampolgárok jelölték meg a Nagykőrösi úton álló épületet állandó lakcímként, és bár nem biztos, hogy ez volt a céljuk, de vasárnapi önkormányzati választáson is szavazhatnak Budapest legkisebb kerületében.

A Viktória panziót korábban is több külföldi lakcímként jelentette be, a Népszabadság szerint 2005-ben 42-en, 2007-ben 69-en jelentkeztek be állandó lakosként, de 2008 és 2010 között csak hárman.

Tavaly kezdődött az új roham: 2013-ban 391, 2014 első felében 334 embernek lett állandó lakcíme a panzió. Idén nyár közepén a szállásra 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgár volt bejelentve, azóta még 120-an érkeztek, ráadásul a Népszabadság szerint további 171 honosított – romániai lakóhelyű – magyar állampolgár tartózkodási helyet létesített ott. AZ új lakók 18 és 60 év közöttiek.

A helyi hatóságok eddig nem nagyon tudtak mit kezdeni a dologgal, a jogszabályok szerint annyit tehetnek, hogy levelet küldenek a címen lakóknak, és ha az címzett ismeretlen megjelöléssel visszaérkezik a feladóhoz, fiktívvé nyilváníthatják a lakhelyet, és helyszíni szemlével is meggyőződhetnek arról, hogy valóban ott élnek-e a bejelentkezettek.

Eddig egyik sem történt meg. A helyi választási bizottság viszont foglalkozott az üggyel, hiszen a 22 ezres Soroksár 1185 választópolgárral gazdagodott a fogadón keresztül. De a bizottság sem találta úgy, hogy választási csalás állna a háttérben, hiszen a lakóhelyek létesítése hosszabb folyamat, a bizottság elnöke szerint nem az önkormányzati választással függ össze.

Az ügyet így egyedül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vizsgálja, de ők a Népszabadság kérdéseire nem tudtak válaszolni, a vizsgálódásaik befejezéséig türelmet kértek. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.