Az idei Nobel-békedíjat ketten kapták: Kailas Szatjarti és Malala Juszufzai

Mindaketten a szegény gyerekek iskoláztatásáért vívott küzdelmükért.

Malala Juszufzai még mindig csak 17 éves, de már tavaly is jelölték a díjra. A pakisztáni lány 11 évesen kezdett blogot írni arról, hogy milyen az élet a tálibok uralma alatt, egy olyan rendszerben, ahol a lányoknak tilos iskolába járni. 2012-ben tálib fegyveresek megpróbálták megölni, fejbelőtték, de túlélte a támadást. Sebeit végül Angliában gyógyították, most már Európában él.

-

Tavaly egy tévéműsorban megkérdezték tőle, hogy mit érzett, amikor megtudta, hogy a tálibok meg akarják ölni. Ezt válaszolta:

Gondolkoztam ezen, mi lenne, ha jönne egy tálib, hogy megöljön. Kérdeztem magamtól: mit tennél ekkor Malala? Elsőnek azt válaszoltam magamnak, levenném a cipőmet és megütném vele.

De aztán azt mondtam, ha megütsz egy tálibot a cipővel, nem lesz különbség közted és a tálib között. Nem bánhatsz másokkal kegyetlenül, harcolnod kell velük, de békésen, párbeszéddel, az oktatás segítségével.

És ezután arra jutottam, elmondanám neki, mennyire fontos az oktatás, és én azt akarom, hogy az ő gyerekeinek is járjon az oktatás. Majd azt mondanám neki, hogy ez az, amit el szerettem volna mondani. És most tegye, amit tenni szeretne.

Gyerekeket mentett ki rabszolgaságból

A másik díjazott, Kailas Szatjarti a 90-es évek óta küzd a gyermekmunka ellen Indiában. Eddig 80 ezer gyereket mentett meg szervezetével. A gyerekmunka elleni küzdelmen túl iskolák szervezésével is foglalkozik. Az ő kezdeményezésére vezették be azt a logót, amit a gyerekmunkásokat nem alkalmazó cégek használhatnak termékeiken.

Fotó: AFP/RAVEENDRAN

Egy hindu, egy muzulmán

A békedíjat egy muzulmán nő és egy hindu férfi kapták, ami önmagában is fontos üzenet a világnak. A két vallás hívei között Indiában sokszor erőszakig menő ellenségeskedés tör ki, és Pakisztán és India között már három háború is volt. Kasmír hovatartozása máig ivtatott a két ország között.

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.