Jogerősen elítélték a zuglói önkormányzatot hajléktalan emberek kunyhóinak elbontása miatt

jog
2014 október 16., 11:10
comments 46

A hajléktalanokat 2011 októberében lakoltatták ki a MÁV Zrt. tulajdonában álló elhagyatott területről, ahol évek óta életvitelszerűen éltek, és ahova kunyhókat húztak fel. A sértetteket képviselő A Város Mindenkié közleménye szerint a kunyhókat

a kerületi önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel. Voltak, akik hat-nyolc éve fennálló otthonaikat veszítették el ingóságaikkal együtt.

Csütörtök délelőtt a Fővárosi Ítélőtábla debreceni tárgyalásán jogerős ítélet született, ami szerint a zuglói önkormányzat megsértette a kunyhóban élő emberek emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait, amikor hatósági eljárás és hivatalos írásos tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonaikat.

A közlemény szerint a bíróság ítéletében arra kötelezte az önkormányzatot, hogy írásban kérjen elnézést a jogszerűtlenül kilakoltatott emberektől, valamint fejenként 500 ezer forint (plusz kamat) kártérítés megfizetésére kötelezte mind a hat felperes felé. 

Az ítélet helyben hagyta az elsőfokú bíróság határozatát, ami többek között így fogalmaz:

„Egyértelműen megállapítható, hogy az alperes hatóságként járt el, a felperesek és más a problémás területen élő emberekkel szemben a bontási munkálatok előkészítése során anélkül, hogy bármiféle szabályszerű eljárást indított volna, bármiféle jogorvoslati lehetőségről tájékoztatta volna őket. Konkrét véghatáridőt sem jelölt meg, mely időpontig kell a területet elhagyni. … A bíróság álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy … az érdekérvényesítő képesség gyengeségét, hiányát kihasználva járt el az alperes. … A bontási munkálatokat … az alperes az emberi méltóság megsértésével hajtotta végre. A felpereseket megalázó helyzetbe hozta, amikor végig kellett nézniük, hogy mindennapi tartózkodásra szánt dolgaikat akaratuk ellenére szemétként kezelik”.

Ezen kívül, az ítélőtábla már-már cinikusnak nevezte a Zuglói Önkormányzat jogi képviselőjének azt az érvét, mely szerint a kunyhókat életvédelmi okokból kellett elbontani, nehogy a felettük futó vonatsínekről egy szerelvény rájuk dőljön. A bírónő az AVM közleménye szerint a kunyhók bontását ahhoz hasonlította, mint ha az engedély nélkül árusító személy asztalát az önkormányzat alkalmazottja egyszerűen összetörné ahelyett, hogy azt megfelelő eljárás lefolytatása után távolítanák el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.