Szijjártó: A kormány nem indít külön vizsgálatot

POLITIKA
2014 október 18., 15:14
comments 591

Magyarország és a kormány a nyitottság és az átláthatóság pártján áll, ezért várják azokat a hitelekes információkat, amelyek alapján az amerikaiak a korrupciógyanújukat megfogalmazaták – mondta Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter szombati sajtótájékoztatóján. Elmondta, a kormány egyrészt nem tud korrupciógyanúról azoknál a személyeknél, akikről a média találgatott, és senki nem is jelezte a külügyminisztériumnak, értesítést kapott volna az amerikai kitiltásáról (többek között Habony Árpád, illetve Vida Ildikó NAV-elnök és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke merült fel).

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormány egyelőre nem is indít külön vizsgálatot az ügy hátterének kiderítésére,

mivel arra várnak inkább, hogy az amerikaiak lépjenek elő a bizonyítékokkal, hiszen Szijjártó szerint ez sokkal egyszerűbb módja lenne az ügy felderítésének.

Szijjártó kedden az Egyesült Államokba utazik, ahol találkozni fog az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkárral, Victoria Nulanddel. Erről azt mondta, reméli, hogy tőle megtudja, mi az oka az amerikai lépéseknek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért mondta az amerikai ügyvezető, hogy a magyar kormány is birtokában van a korrupciógyanút megalapozó információknak, Szijjártó azt mondta:

ezt nem tőle kellene megkérdezni, hanem a nagykövetségtől.

Az ügyvezető egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy a magyar kormány tagjai is a tiltólistán szereplők között lehetnek, de Szijjártó azt mondta, neki egy kormánytag sem szólt erről, és arról sem tud, hogy magyar kormánytag az USA vízumtilalmi listájára került volna.

A sajtótájékoztatót a külügyminiszter a magyar-amerikai viszony értékelésével kezdte, azt mondta, a lét ország közötti szoros szövetségi viszony van, a magyar-amerikai gazdasági és védelmi együttműködést pedig kiválónak nevezte.

Szijjártó az egyre terebélyesebb beutazási tilalmi botrányban kényszerült újra magyarázkodásra. Pénteken derült ki, hogy több kormányközeli üzletembert és néhány állami szervezeti vezetőt helyeztek az amerikai beutazási tilalmi listára korrupció gyanúja miatt. Hogy pontosan kiket, hivatalosan egyelőre nem tudni. André Goodfriend, az amerikai nagykövetet helyettesítő ideiglenes ügyvivő megerősítette, hogy tíz személyt (Szijjártó a számukról végig azt mondta: tíz vagy annál kevesebb) korrupciós ügyekkel összefüggésben kitiltottak az Egyesült Államokból, pontosabban értesítették őket, hogy ha vízumot kérnének, akkor nem járnak majd sikerrel. Ám ez nem bűnügyi, hanem rendészeti kérdés, ezért az ügyben rendelkezésükre álló bizonyítékokat nem adták át, de persze készek az együttműködésre. Az amerikai ügyvivő azonban azt mondta az ügyről, hogy a magyar kormány minden olyan infóról tud, ami alapján vizsgálatot indíthatna.

Korábban a parlamenti frakcióvezetők tájékoztatása után, még pénteken közelményt adott ki Szijjártó az ügyben (a kormánypárti napilapnak adott interjúja valószínűleg még a botrány kitörése előtt készült). A külügyminiszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy adja át a magyar kormánynak a bizonyítékokat. Ha ezt nem teszi meg az amerikai kormány, akkor a külügyminiszer szerint feltételezhető, hogy az USA

"csak befolyást akar gyakorolni".

Az ügyről megkérdeztük az amerikai Külügyminisztériumot, az USA budapesti nagykövetségét, a magyar Miniszterelnökséget és a külügyet is. Az amerikai külügy a budapesti nagykövetséghez irányított, ahonnan egyelőre semmilyen válasz nem érkezett, a magyar külügy annyit mondott, amennyit Szijjártó a sajtótájékoztatóján, a NAV-tól és a Miniszterelnökségtől érdemi válasz nem érkezett.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt