Nemzetbiztonsági meghallgatás a beutazási botrányról - ÉLŐ

Az Egyesült Államok több magyar állampolgárral szemben beutazási tilalmat rendelt el. A kormány eddig azt állította, hogy semmit sem tud, de most a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén beszámolnak valamiről.

Lázár beszél

Lázár János először felsorolja, ki és miért van jelen az ülésen. Szijjártó Péter külügyminiszter például hiányzik, hiszen épp Luxemburgban tárgyal. A magyar nép barátsággal tekint az Egyesült Államokra, a magyarok hálásak azokért amit, az amerikaiak tettek értünk a rendszerváltás idején - mondja Lázár. Ez, a népek közötti barátság a kormányok viszonyában szövetség.

Lázár: A magyar kormány értetlenül áll az ügy előtt

Lázár percekig sorolta, miért fontos a magyar-amerikai szövetség, NATO-akciókkal és kereskedelmi egyezményekkel példálózott, azt azonban megjegyezte: a magyar kormány értetlenül áll az amerikai lintézkedés felett, hiszen nem látják, hogy megromlott volna a magyar-amerikai viszony.

Magyar Levente nem akar csalódást okozni

De kénytelen, mivel a külügynek nincsenek információi a kitiltás-ügyről. A Szijjártót helyettesítő államtitkár szerint az amerikai ügyvivő két hete jelentkezett a magyar külügynél, hogy az USA olyan információkkal rendelkezik, ami alapján meg fogja tagadni az amerikai vízum kiadását tíznél kevesebb magyar állampolgárnál. De hogy honnan szedték ezeket az információkat, vagy hogy mik ezek az infók, arról nem beszélt. Az amerikai ügyvivőt az első megkeresés után Szijjártó is bekérette, de Goodfriend a külügyminiszterenek sem mondott többet. Aztán megjelent a dolog a sajtóban, Goodfriend pedig ezek után úgy érezte, tájékoztatnia kell a közvéleményt, de akkor is csak a magyar külügynek elmondottakat ismételte meg. Ezután Szijjártó újra bekérette az ügyvivőt és számonkérte, miért mondta Goodfriend azt, hogy a magyar kormány is tisztában van azokkal az információkkal, amik alapján vizsgálatot indíthatna a korrupciós ügyekben. Vagy ha továbbra is ezt állítja, adja át ezeket az információkat. Goodfriend ezt tudomásul vette, de nem adott át ilyen adatot.

Lázár: 1000 éves államisággal rendelkező ország vagyunk

De szükségünk van az USA barátságára. Mivel mi csak barátságot várunk, nem értjük az amerikai lépést, de a kormány tiszteletben tartja az amerikaiak döntését, csak segítséget kér ahhoz, hogy felderíthessék, mi történt - mondta a miniszter. De mivel Lázár szerint az USA nem segít az információk megismerésében, arra a kérdésre sem tud válaszolni, hogy kiket tiltottak ki és arra sem, hogy miért tiltottak ki magyarokat az Egyesült Államokból.

Lázár Jánosnál beakadt a szalag

Már vagy 30-szor elismételte az ülésen, hogy az USA Magyarország barátja, és hogy információt kérünk az ügyben. Ha többször is megismétli, arról már nem írok.

Molnár Zsolt négyet kérdez

Az MSZP-s Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt kérdezi, hogy a magyar kormány mégis tud-e bármit a kitiltottak személyéről, és hogy a magyar hatóságoknak milyen lehetőségük van az amerikai korrupciógyanú felderítésére. Végezetül a külügyet kérdezi: utaltak-e bármire az amerikaiak, ami alapján szűkíthető azok csoportja, akiket érinthet a kitiltás. Aztán kérdez a budapesti fajvédő konferencia amerikai résztvevőinek magyar kitiltásáról is, arra kíváncsi, mennyiben hasonló a két ügy.

Szél Bernadett: nyilvánvaló, hogy az amerikaiak nem fognak többet mondani

Szél Bernadett Lázárt kérdezi arról, miért nem tett semmit a magyar kormány annak érdekében, hogy önerőből kivizsgálja az ügyet, vagy bármilyen többletinformációt kiderítsen a kitiltásról. Szél szerint nyilvánvaló, hogy az amerikaiak nem fognak többet mondani a dologról.

A NAV-nál muszáj vizsgálódni

Szél szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy az amerikai kitiltásnak nem csak külpolitikai vetülete van, hanem egy bizalmi válság is kialakulhat az ügy nyomán, hiszen ha tényleg felmerült a NAV korrupciós érintettsége, akkor az azt jelenti, hogy annál a szervezetnél, ami a magyar adóforintok felett őrködik, nincs minden rendben. A képviselő szerint a NAV-nál is vizsgálódnia kell a kormánynak, hiszen csak így nyugtathatják meg a magyar adófizetőket.

A Jobbik szerint nem is akkora haver az USA

A Jobbikos Mirkóczi Ádám azt mondja, hogy a Snowden-féle lehallgatási botrány óta túlzás baráti viszonyként tekinteni a magyar-amerikai kapcsolatra. A Jobbikos képviselő arra is kíváncsi, jelezte-e a kormánynak magyar állampolgár, hogy gondja volt az amerikai bejutással, vagy hogy az amerikaiak szóltak neki arról, hogy nem kaphat vízumot.

Lázár: De haver az USA!

Lázár kapva kap a Jobbikos kérdésen és újrakezdi a mantráját: az Egyesült Államok barát. "Szeretnek bennünket Amerikában" - mondja. A miniszter szerint arról sincs szó, hogy a kormány elbagatellizálná az ügyet. Akérmennyi kormánytiszviselőt hallgat meg a bizottság, senki nem fogja tudni megmondani, kik a kitiltottak, mert ezt csak az amerikaiak tudják. Lázár nem is tud válaszolni erre a kérdésre. Szerinte a majd 100 ezer kormányzati alkalmazottat akár egyenként is meg lehetne kérdezni, az sem vezetne eredményre.

Nem tudom, nem világos a számomra, nem tudom, nem tudom

A címben szerepel Lázár János teljes fegyvertára. Lendületesen ismételgeti, hogy semmit sem tud az ügyről, mert az amerikaiak nem mondanak semmit. Érdekes, ő felügyeli a titkosszolgálatokat, én azt gondoltam, ennél azért többet tudnak a magyar titkosszolgálatok.

Lázár: vizsgálat kell, persze

De ki ellen? - kérdezi a miniszter. A NAV-ot például a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli, az NGM sem tud semmit, ami alapján vizsgálódhatna. De ha a kormány tudna bármit is, természetesen azonnal vizsgálatot indítana. Lázár vissza is támad, Szél Bernadettől kérdezi, hogy milyen információ alapján hozza hírbe a NAV vezetőit.

A Horváth András-ügyben Lázár tudomása szerint büntetőeljárás van folyamatban

Ezért is értelmetlen ezzel az üggyel vagdalkozni a kitiltással összefüggésben. Az a minimum, hogy ennek a vizsgálatnak megvárjuk a végeredményét. Szél Bernadett sem akarhatja, hogy ez ne így legyen. Lázár szerint éppen ezért akár nagyon súlyos következményei lehetnek a kitiltásnak, hiszen ha az amerikaiak nem mondanak semmit, a magyarok joggal kérdezhetik majd meg:

"Amerikában valóban lehetőség van arra, hogy indoklás nélkül bűnösnek bélyegezzenek valakit?"

Lázár: önök a parlamentben félre fogják magyarázni az ügyet

A miniszter szerint a magyar ellenzék fel fogja használni az amerikai eljárást a kormány ellen, azt fogják mondani, lám, az USA bizonyítványt adott ki arról, hogy az egész magyar kormány korrupt. Mivel pedig a helyzet félremagyarázható, ezért kéri Lázár az események kézben tartásában az ellenzékiek segítségét is.

Trócsányi értekezik

Az igazságügyi miniszter a világ országainak idegenrendészeti eljárásait elemzi. Magyar jog szerint nincs alapja az amerikai eljárásnak. Az amerikai jog szerint persze van, de a magyar vizsgálathoz az kell, hogy a magyar jog szerint is probléma legyen. Trócsányi szerint egyébként jól érzik magukat az amerikai cégek Magyarországon, azok a cégvezetők, akiket ő ismer, nem panaszkodtak.

Én már meg is nyugodtam!

Tasnádi László is szereti az amerikaiakat

Az államtitkár szerint is remek az együttműködés magyar-amerikai vonalon, FBI, rendészet, bimm, bamm, bumm, minden a legnagyobb rendben van. Az amerikaiak titkosszolgálati csatornákon sem jelezték, hogy gond lenne. A NAV-nál valóban vannak korrupciógyanús vizsgálatok, ahogy Lázár is mondta, de a kitiltással kapcsolatos sajtóhíreket Tasnádi sem tudja kommentálni. Ő is az amerikaiak segítségét kéri az információmegosztásban, különben szerinte nem tudnak mit tenni a magyar hatóságok.

Vadai Ágnes: a kormány nincs a helyzet magaslatán

A DK-s képviselő szerint akármennyit beszél is Lázár az amerikai-magyar barátságról, jól látható, hogy az amerikaiaknak gondjuk van a magyar kormányzat működésével. Vadai elmondta, hogy az amerikaiak már egészen biztosan tájékoztatták a kitiltottakat, és ha ezek az emberek tényleg nem szóltak a dologról a feletteseiknek sem, az gond. Ez nem pusztán amerikai nemzetbiztonsági kérdés, ez magyar kérdés is, hiszen ha kormánytiszviselőkről van szó, akkor Lázár és Magyar Levente szavaival ellentétben nem beszélhetünk magánszemélyekről, hiszen a kitiltottak állami feladatok látnak el. Ezért újra és nyomatékosan kérdezi a kotmány képviselőit, kik a kitiltottak. Ha nem tudják, akkor az azt is jelenti, hogy az érintettek nem szóltak a feletteseiknek, és eszerint mégsem működik jól a magyar államigazgatás.

Az is gyanús, hogy a Napi gazdaság szivárogtatott

Az egész kitiltás ügyről először a kormányközeli Századvég tulajdonában lévő Napi Gazdaság írt. Ez Vadai szerint azért is gyanús, mert az USA hasonló ügyekben nem csak az érintettek személyét titkolja, hanem az eljárást is. Éppen ezért gyanús, hogyan jutott a kormányközeli újság a infó birtokába. Vadai azt mondja, hogy az USA-t hibáztató magyar politika is hibás.

"Lássuk be, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok mélyponton vannak. Ennek az ügynek messzemenő következényei lesznek a magyar-amerikai együttműködésre nézve gazdasági és védelmi szempontból is. Ez nem jobb és baloldal, hanem a magyar nép ügye."

Szelényi: meglepő a kormányzati műsor

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM képviselője azt mondja, próbálja továbbra is komolyan venni a magyar kormányzat képviselőit, de nem könnyű. Ő négy kérdést tesz fel: 1. Milyen magyar érdek van amögött, hogy egy kormányközeli portálon ilyen információkat szivárogtatnak ki? 2. Hogy lehet az, hogy amikor a korrupciónak csak halvány gyanúja felmerül, a magyar kormány nem kezd vizsgálatot? 3. Az információs hatóságokat kérdezi, hogy a magyar Miniszterelnökségtől kaptak-e olyan megbízást, hogy ilyen korrupciós ügyeket derítsenek fel? 4. Az Igazságügyi Minisztérium próbált-e nemzetközi jogsegély útján információt szerezni az amerikai gyanúról?