Nahát, tényleg lopunk?

publicisztika
2014 október 23., 10:55
comments 641

Lehetetlen helyzetben van Orbán Viktor kormánya. Az USA hivatalosan is jelezte, hogy korrupt emberek dolgoznak a magyar kormánynak, legalább hatan. Ezt eddig is sejthette, aki figyelte a magyarországi folyamatokat, ép ésszel nem lehetett azt gondolni, hogy nincs legalább hat korrupt ember a kormány környékén. Mégis, ahhoz hogy zavarba jöjjenek a magyar kormány vezetői, szükség volt arra, hogy ezt Washingtonban mondják ki. Ez nagyon szomorú.

Az amerikaiak húzása ravasz volt, a mostani helyzetből nem lehet jól kijönni. Ha a kormány úgy tesz, mintha nem fertőzné korrupció, akkor hülyét csinál magából és hülyére veszi az amerikai kormányt. Ha intézkednek, és eljárásokat indítanak a konkrét amerikai vádak ismerete nélkül, akkor beismerik, hogy tényleg tudják, hogy kik korruptak, csak ez eddig nem zavarta őket.

Az a baj, hogy nem az amerikaiak ravaszsága hozta ilyen nehéz helyzetbe a magyar kormányt. Hanem az, hogy ennyire könnyű volt fogást találni rajtuk. Ugyanis itt tényleg korrupció van, és tényleg nem tett ellene senki.

Az USA konkrétumok nélküli vádja így jobban összezavarta a magyar kormány vezetőit, mint amikor egyértelmű bizonyítékokkal szembesítették őket saját honfitársaik. Innen látszik, hogy csak az erő számít nekik, az érvek vagy a becsület érdektelen számukra. Amíg náluk gyengébb mond nekik valamit, addig süketek vagy támadnak. Amikor náluk erősebb szól rájuk, akkor pedig semmi se jut eszükbe. Csütörtök óta, a kitiltási botrány kipattanása óta egyetlen épkézláb magyarázattal sem állt elő egyetlen kormánypárti politikus sem arról, hogy mi történik most.

Olyan helyzet alakult ki Magyarországon, hogy itthonról hiába mondja már bárki, hogy ő, vagy ő, nyilvánvalóan korrupt. Az sem számít, ha bizonyítékok is vannak. Hiába van hangfelvétel arról, hogy egy város polgármestere éppen politikai lojalitás alapján oszt trafikokat (amiket nem is lenne joga kiosztani); hiába van valakinek drágább lakása, mint amennyi pénzt egész életében legálisan megkeresett; hiába segített ügyvédként fantomcégeket; hiába mutat be valaki aktahegyeket arról, hogyan csalnak maffiahálózatok milliárdokat; hiába derül ki itthon bárkiről bármi. Magyarországon már jóideje senki sem bukhat bele itthon feltárt korrupciós ügybe. Egy külföldön megfogalmazott vád kell ahhoz, hogy az adóhatóság elnöke menekülőre fogja.

Nincs ennek köze illiberalizmushoz vagy liberalizmushoz, nincs ennek köze semmilyen ideológiához sem. Ez kizárólag arról szól, hogy a magyar állam magánérdekek mentén szerveződik.

Magyarországon nem működik az igazságszolgáltatás, mert a hatalom akarata ellenében a kisujját sem mozgatja. Tartalmában erről szól a mostani amerikai intés.

Ez a gyengeség jele

Most látszik, hogy Magyarország mennyire gyenge, milyen közel van még 1989 előtti önmagához. Ha bárki korrupcióra mutatott itt az elmúlt négy évben, akkor a politikai válasz az volt, hogy „az ellenség szekerét tolod”. Az igazságszolgáltatás válasza pedig az, hogy „nincs is itt bűn”.

Hiába derültek ki nagyon gyanús ügyek politikai vezetőkről, a helyzetük ettől nem lett kellemetlen. Nincsenek önvédelmi rendszerek, amik pedig maradtak, azokat könnyű eltaposni vagy figyelmen kívül hagyni. Megfélemlítéssel és kedvezményekkel elég bürokratát, üzletembert, ügyészt, újságírót és ellenzéki politikust állítottak maguk mellé, hogy ne legyen következménye semminek se.

Kívülről kellett kimondani a nyilvánvalót ahhoz, hogy tétje legyen az állításnak: a magyar államigazgatásban vannak, akik lopnak. A magyar nép nem tudja megvédeni magát a hatalmi túlkapásokkal szemben, ehhez gyenge a hazai demokrácia.

Magyarországnak nincsenek már barátai és ettől egyre kiszolgáltatottabb, látszik, hogy Moszkvából és Washingtonból is packáznak vele. Az elmúlt 25 évben szerzett szövetségeseit elidegenítette magától, kelet felől pedig uralkodni akarnak rajta, másféle kapcsolatot arrafelé el sem tudnak képzelni.

Magyarország annyira korrupt, hogy már képtelen korrigálni a hibáit. Ha nem lenne mindent elemésztő a lopás kultúrája a hatalmon lévők körében, akkor nem állhatna le az államigazgatás, ha két egykori kollégiumi barát összeveszik. Akkor nem tudná az Egyesült Államok kormánya egy titokban hozott, hat embert érintő intézkedéssel teljesen összezavarni a teljes magyar politikai vezetést, akik egy hete csak annyit képesek mormogni, hogy „nem tudom, nem tudom”. Akkor nem tudná Oroszország vasmarokkal kézben tartani őket néhány milliárd dollár ígéretével.

Sajnos ez kívülről sokkal jobban látszik, mint belülről. Látják kívülről, hogy mennyire könnyen zsarolhatók az ország vezetői. Akik választóiknak mítoszokat, meséket hazudnak a valóság leplezésére. A miniszterelnök visszatérő nagy mítosza, hogy Magyarország egyre erősebb. Ám ennek éppen az ellenkezője igaz. Egy erős ország képes bebizonyítani igazát, ha hamis vád éri; vagy van ereje javítani, ha rossz irányba mennek a dolgok.

A mostani Magyarország vezetőinek arra sincs bátorságuk, hogy egy egyszerű  igen – nem kérdésre válaszoljanak. Futnak végig a Parlament folyosóin, ügyvédekkel üzengetnek, bólogató báboknak hazudoznak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.