A Norvég Civil Alap miatt távozhat idő előtt Jeszenszky

2014 október 26., vasárnap 10:40
93

Jeszenszky Géza idő előtti távozásával a jövő héttől nincs nagykövete Magyarországnak Norvégiában. Jeszenszky távozásáról először mi írtunk magyar és norvég külügyi forrásokra alapozva.

Akkor hiába kerestük Jeszenszkyt, az oslói nagykövetség titkársága előbb tíz perc türelmünket kérte, majd amikor újra telefonáltunk, azt közölték, hogy a nagykövetnek sürgős programja akadt, és még aznap el kell utaznia Ljubljanába.

Jeszenszky távozásának okáról azóta se tudni semmit. A norvég Aftenposten most azt írja, Jeszenszky azért távozik idő előtt, mert

a magyar kormány nem fogadta meg a tanácsait

a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vita rendezésében.

A magyar kormány a nyáron kezdett támadást a Norvég Civil Alap magyarországi programját vezető és a pénzek elosztását felügyelő Ökotárs Alapítvány ellen. A vita hatására a norvég kormány felfüggesztette a Civil Alaptól független Norvég Alap finanszírozását, így a kormány több milliárd forintnyi támogatástól esett el.

A kormány elsősorban azért bírálja a Civil Alapot, hogy a támogatásokból a kormánnyal szemben kritikus szervezeteknek is jut, akik ebből a pénzből kormányellenes demonstrációkat is finanszíroznak. "Norvégiában ezt a demokrácia normális működésének hívjuk" - írja erről véleménycikkében az Aftenposten.

A cikkben megjegyzik, hogy a magyar kormánypártok még az amerikai kiutasítási botrány ügyét is megpróbálták beleszőni a Norvég Civil Alapról szóló összeesküvés-elméleteikbe. Bár a cikkben ez nincs kifejtve, a dicsőség ez esetben Rogán Antalé. (Via Aftenposten)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt