Az egész világon híre ment az internetadó elleni lázadásnak

„A kormány tervezett adatforgalmi adója miatt dühös emberek ezrei gyülekeztek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, hogy megvédjék az internet szabadságát az »antidemokratikus« intézkedéstől” – számolt be még az orosz RT hírtelevízió is a vasárnapi budapesti tüntetésről. Az orosz állami tévénél kevés hírügynökség volt megértőbb a magyar kormány szándékaival, például az ő tudósításukban az internetadót úgy jellemzik, hogy a kormány

az internetszolgáltatókat akarja gigabájtonként 150 forintos adó megfizetésére kötelezni.

Az RT még azt a kormányzati érvet is megismétli, hogy a kormány csak egy adózási kiskaput akar bezárni, mert az emberek átszoktak a már megadóztatott telefonokról az internet-alapú telefonálásra. (A valóság ezzel szemben az, hogy a telekomadóból eddig mindig a tervezetnél több folyt be, vagyis aligha térhettek át tömegével a magyar fogyasztók az internetes telefonálásra.)

A BBC csak szűkszavúan tudósított az eseményről, beszámolójukban nem említik, hogy a tüntetők megrohanták a Fidesz székházát. A Bloomberg viszont beszámolt róla, ahogy arról is, hogy a Fidesz az erőszakot elfogadhatatlannak nevezte, viszont közleményükben azt írták, hogy nyitottak a békés párbeszédre.

A Wall Street Journal tudósításában azt is megjegyzi, hogy sok tüntető szerint a kormány az internetadóval csak megpróbálta elterelni a figyelmet a kiutazási botrányról, illetve Magyarország és az Egyesült Államok megromlott viszonyáról.

A Reuters arról is beszámolt, hogy a tüntetők 48 órás ultimátumot adtak a kormánynak a tervezett visszavonására, és keddre újabb tüntetést hirdettek.

A tüntetés híre Sanghajtól Jamaikáig bejárta a világot.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.