Együtt épít hálózatot, szervez közösséget vidéken a CÖF, a kormány és a CBA

politika
2014 október 28., 13:40
comments 178

harmincas negyvenes ötvenes hatvanas hetvenes évek hangulatát idéző sajtótájékoztatón írt alá stratégiai együttműködési megállapodást Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Civil Összefogás Fórum vezetőjével, Csizmadia Lászlóval, valamint CÖF a CBA és a Coop élelmiszerláncok vezetőivel.

photo_camera Csizmadia, Lázár és a Coop-vezér Csepeli Lajos. (Fotók: Botos Tamás)

A megállapodások lényege, hogy a kormánnyal együttműködve ezentúl a CÖF segíteni fog a vidéki gazdálkodók patronálásában. Azaz a kormány civil szervezete, a Békemenetek szervezője, amelyik most inkább nem tüntet, mert a párt nem akarja, ezentúl kereskedelmi és kormányzati támogatást kap ahhoz, hogy a vidéki gazdálkodókat megszervezze.

„A kormányzat fontosnak találta, hogy a civil szervezetekkel való együttműködést tovább szélesítse”

– fejtegette Csizmadia, és elárulta azt is, hogy a vidéki termelőket közösségekba akarják szervezni, és ellátják jogvédelmüket. Ezt a jogvédelmi munkát maga a CÖF szóvivője, ifjabb Lomnici Zoltán felügyeli majd.

3_cof_coka_cba

A cél, hogy visszahozzák a klasszikus magyar élelmiszer-feldolgozást, és hogy teret nyissanak a kistelepülések kézműves termékeinek.

E termékeket pedig a legfideszközelibb kiskereskedelmi hálózat, a CBA valamint a Coop is árusítja majd országszerte.

photo_camera Lázár és Csizmadia

Fazkas Sándor miniszter arról beszélt, hogy fontos partnerként tekintenek a CÖF-re, például a magyar vidék önszerveződésének elősegítésében. De emellett a kézműves termékek és a hungarikumok terjesztésében is sokat remél ettől az együttműködéstől. Az ezt lehetővé tevő jogi környezetet fogják most közösen kialakítani.

16_cof_coka_cba

A CBA-t Lázár Vilmos képviselte, aki arról beszél, hogy nem szeret hasonló rendezvényeken magyarkodni, mert az utóbbi időben olyan sokan csinálják ezt, de most mégis ezt teszi, és büszke arra, hogy ők egy magyar üzletlánc. Lázár szerint fontos, hogy összehozzák a kereskedőket a termelőkkel és a szakemberekkel, erre lesz ez most ígéretes kísérlet.

A CÖF alapítója és szóvivője, Bencze Izabella pedig arról beszélt, hogy a 2020-ig szóló vidékstratégiához akarnak igazodni, és munkájukat három elv mentén szervezik:

  • átláthatóság
  • hitelesség
  • konszenzusra törekvés

Igen, a CÖF.

Bencze szerint ez a mostani megállapodás üzenet is egyben azoknak, akik külföldön és belföldön a magyar civilek szabadságáért aggódtak. Mert szerinte mindez azt igazolja, hogy ha a civileknek nem a fizetett pártpolitikai csatározás a célja, hanem a magyar közösségek helyzetének jobbá tétele, akkor a kormány egyenlő partnerként tekint rájuk. Minderre az is példa, hogy ők keresték meg a kormányt, és „perceken belül” érkezett is a pozitív válasz. Hiába, a profi civil az, kérem, profi civil.

photo_camera Bencze Izabella

De ehhez erőszak és vandalizmus helyett a közös és jó jövőt kell építeni, mondta még el Bencze, Csizmadia pedig azt tette mindehhez hozzá, hogy a cél az agilis vidéki polgármesterek, tanítók és egyházi közösségek felkutatása, akik tudnak segíteni a hasonló közösségépítés kialakításában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.