Trócsányi: Kegyelmet kaphatnak a tényleges életfogytiglanra ítéltek – 40 év után

politika
2014 október 28., 08:42
comments 62

Különleges kegyelmi eljárást vezetne be a tényleges életfogytiglanra ítélteknek a büntetés-végrehajtási törvény javasolt módosítása – közölte az igazságügyi miniszter az Országgyűlésben.

A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény és ehhez kapcsolódóan más törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját megnyitó expozéjában Trócsányi László azt mondta:

ez a kegyelmi eljárás nem kérelemre indul, hanem kötelezően folytatandó le, megindításának feltétele pedig az, hogy az elítélt a kiszabott büntetéséből negyven évet letöltsön.

A döntéshozatalban való részvételre létrejön a Kegyelmi Bizottság, aminek büntető bírók lehetnek a tagjai. Az igazságügyi miniszter a testület állásfoglalását terjeszti fel a köztársasági elnöknek. Ha az elnök nem gyakorol kegyelmet, az eljárást két év múlva ismét le kell folytatni – mondta Trócsányi László az MTI tudósítása szerint.

A strasbourgi bíróság tavaly mondta ki, hogy embertelen a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés. A magyarországi gyakorlatáról itt írtunk. Azt a strasbourgi bíróság májusban ítélte emberi joggal össze nem egyeztethetőnek. Orbán Viktor ezt az EP-kampányban felháborítónak nevezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.