Van még egy ok, ami miatt mérgesek lehetnek a magyar rezsimre az amerikaiak

2014 november 1., szombat 12:50
319

Leginkább a régiós energiaügyek miatt aggódik az Egyesült Államok, amely mindenképp meg akarja akadályozni, hogy Magyaroroszág a Kreml karmai közé keveredjen – írja a Reuters amerikai diplomáciai forrásokra hivatkozva. A cikkben újdonság, hogy az amerikaiak sok más mellett attól is tartanak, hogy

a Mol eladja horvát leányvállalatát, az INA-t egy orosz cégnek, valószínűleg a Gazprom-nak.

A cikk említi, hogy Magyarország szeptember óta, a Gazprom elnökének budapesti látogatását követően beszüntette a földgázszállítást Ukrajna irányába, és közben a Déli Áramlat megépítése mellett is újra kiálltak. Mind a két dolog az oroszok kezére játszik, és sérti Ukrajna, valamint az őket támogatni próbáló nyugatiak érdekeit.

Az energiabiztonságért felelős amerikai külügyminisztériumi államtitkár, Amos J. Hochstein a tárgyalt Washingtonban Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel ezekben a kérdésekben.

Az amerikai diplomácia nem csak a magyar, hanem a horvát kormánynál is próbálja elérni, hogy ne kerülhessen orosz kézbe a horvát olajcég. A Gazprom horvátországi vásárlásávalaz amerikaiak szerint megvetné a lábát az EU-n belül.

A Reuters tudósítói szerint nyugati diplomaták úgy látják, felgyorsult Magyarország sodródása a Kreml felé.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt