Egészen elképesztő társaságban megfigyelősködik Donyeckben Gyöngyösi

MTI Fotó: Beliczay László

Bár a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok létezését a világon kizárólag Oroszország ismeri el, több európai politikust is sikerült rávenni, hogy eljátsza a választási megfigyelő hálás szerepét a vasárnapi "választásokon".

Magukat a választásokat az ENSZ főtitkára, Ban Kimun szerint a "választás" alkotmány- és törvényellenes, egyben sérti a szeptemberi minszki megállapodást, amely alapján elméletileg két hónapja tűzszünetnek kéne lennie Ukrajnában.

Ezen a választáson lehet megfigyelő a jobbikos Gyöngyösi Márton is, aki egészen elképesztő társaságba keveredett.

A megfigyelőcsoportot két önjelölt választásfigyelő csoport, a belga szélsőjobboldali Luc Michel Ezrázsiai Választási és Demokráciafigyelője, és a lengyel szélsőjobboldali Mateusz Piskorski Geopolitikai Elemzések Európai Központja nevű szervezetei szervezték.

A csoportnak Gyöngyösi mellett tagja még

  • két görög sztálinista;
  • egy szlogák antifasiszta;
  • egy cseh, egy szerb és egy belga náci;
  • a bolgár Ataka és a belga Flamand Blokk egy-egy tagja.

De tagja a csapatnak a Forza Italia két tagja és a szerb kormánypárt, a Szerb Progresszív Párt egy tagja is.

Külön pikantériája donyecki látogatásuknak, hogy valamennyien Moszkva és a doni Rosztov érintésével, tehát illegálisan érkeztek Ukrajnába, merthogy nem kelhettek át olyan határon, amit az ukrán hatóságok ellenőriznek. (Via Anton Sehocov)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.