A beteljesülés felé halad Azerbajdzsán és Magyarország szerelme

külföld
2014 november 03., 14:21
comments 66

Magyarország és Azerbajdzsán stratégiai partnerségi megállapodást szándékozik kötni, az erről szóló tárgyalások már a jövő héten megkezdődnek - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bakuban tett látogatása során az állami hírügynökséggel, telefonon. A cél: "a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok növelése". Jövő kedden Aliyev elnök Magyarországra jön, és Orbán Viktorral találkozik.

Lesznek fajsúlyos megállapodások is:

  • egy légi közlekedési okmányt, amelynek nyomán a WizzAir márciusban újraindítja Baku-Budapest járatát;
  • egy felsőoktatási együttműködésről szóló megállapodást, amelynek keretében 200 azeri ösztöndíjas hallgatót fogad majd Magyarország; illetve
  • egy sport- és ifjúsági, valamint
  • egy turisztikai egyezményt is

aláírnak. Az Eximbank pedig tárgyalásokat kezdett "a legerősebb azeri pénzintézettel", a PASHA bankkal egy közös befektetési alap létrehozásáról.

A miniszter a 2012-es azeri baltás gyilkosos kiadatási üggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy "mi a nemzetközi jogi kérdéseket, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseit mindig teljesen külön kezeljük egymástól, így ez most nem került szóba".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.