Botrány az izlandi Scrabble Társaságban, az egyik vezető lemondott, mert nem tudtak megegyezni arról, melyik összetett szavak érvényesek a játékban

Játék
2014 november 4., 8:39
comments 29

Az Izlandi Scrabble Társaság tanácsának egyik tagja azután távozott, hogy komoly vita alakult ki a társaságon belül az összetett szavakról.

A távozó tag a beszámolók szerint szigorúbb szabályozást szeretett volna az összetett szavak ügyében, precíz listát akart arról, melyik szavak engedélyezettek, és melyikek nem. A vita tíz napja indult el, és a mostani hétvégére várt igazán hevessé. Az egyik tanácsban maradó tag, Johannes Benediktsson szerint nyakukon volt már az új verseny, ezért volt szükség gyors lépésre.

Végül az a döntés született meg, hogy ha egy összetett szó nem szerepel a szótárban, akkor a bíró dönthet arról, hogy a szó elfogadható-e, vagy sem. Hozták pár példát is az elfogadható, de szótárban nem szereplő szavakra, ilyen például a márványpadló. Viszont a macskaruha nem menne át az új szűrőn a bejelentés szerint.

A Scrabble Társaság vezetője, Sigurdur Arendt már többször panaszkodott arra az izlandi sajtóban, hogy borzasztóan nehéz általános szabályokat lefektetni a tornákhoz, mivel sok olyan gyakran használt, értelmes összetett szó létezik, amit nem találni meg a szótárakban.

A probléma azonban az izlandi nyelvben is hasonló a legtöbb nyelvhez: nagyon könnyen lehet értelmes összetett szavakat alkotni, anélkül hogy azok valaha korábban léteztek volna.

Példaként Sigurdur a

straetobilagulur

szót hozta fel, ami lefordítva azt jelenti, hogy busz-sárga, és mindenki érti, mit értenek alatta: azt a jellegzetes sárga színt, amilyenre a buszok vannak festve Izlandon. Mégsem található meg a szótárakban, és nem egyértelmű, mit lehet ezzel kezdeni. De a tanács vezetője szerint épp ilyen viták lefolytatására jött létre a Scrabble-társaság. (via Grapevine)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt