A Fidesz tényleges vétójogot adhat Tarlósnak

Budapest
2014 november 06., 14:46
comments 38

A Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó több szabályt is módosítanának Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselők, akik többek között négyötödös többséghez kötnék a közgyűlés feloszlatását, a főpolgármesteri vétójogot pedig erősítenék: Tarlós István egy ügyben akárhányszor kezdeményezhetne ismételt eljárást – írja az MTI.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, és frakciótársai (Németh Szilárd, Papcsák Ferenc, Dunai Mónika, Fónagy János, Kucsák László és a KDNP-s Simicskó István) ma benyújtották a parlamentnek a javaslatukat, ami több ponton is módosítaná az önkormányzati törvényt.

Mi változik?

Például lehetővé tenné, hogy a személyi és intézményi kérdésekről a Fővárosi Közgyűlés csak a főpolgármester javaslatára dönthessen. Tényleges vétójogot is kapna a főpolgármester. Bár az önkormányzati törvény most is biztosítja a polgármestereknek a vétót – azokkal a képviselő-testületi döntésekkel szemben, amiket az önkormányzat érdekeit sértőnek tart –, de csak egyszer.

Miként lesz ezután?

A Fidesz-KDNP-s előterjesztés szerint viszont a főpolgármester a jövőben bármennyiszer kérhetné egy ügyben meghozott döntés ismételt tárgyalását. Ezt azzal indokolják a kormánypárti képviselők, hogy így jobban érvényesülhet az az elv, hogy egy döntés elfogadásához a kerületi és a fővárosi szint egyetértése szükséges. Az ismételt tárgyalással hozott döntés akkor lenne végrehajtható, ha az üléstől számított 3 napon belül a főpolgármester nem kezdeményez újabb ismételt tárgyalást.

Hogy lesz mostantól?

További változás – „tekintettel a főváros kiemelt helyzetére” –, hogy a főpolgármester jogosult lenne a minisztereknek biztosított egyéb juttatásokra is.

Újdonság

Összeférhetetlenségi szabályok is változhatnak: a módosítás alapján mostantól nem lenne összeférhetetlen, ha egy polgármesteri hivatal vagy közös önkormányzati hivatal köztisztviselőjét más településen önkormányzati képviselővé választják. Az 1500 lakosúnál nagyobb települések társadalmi megbízatású polgármestereire (a kisebb települések polgármestereihez hasonlóan) az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat kell alkalmazni.

Ami eddig nem így volt

A jelenlegi 15 napos határidő helyett a választás jogerős végeredményéhez kötnék az önkormányzati képviselő-testület alakuló ülésének megtartását. Az önkormányzati választási törvénybe beiktatnák azt az egyértelműsítő rendelkezést, hogy a Fővárosi Közgyűlés feloszlása esetén időközi választást kell kiírni az összes kerületi polgármesteri tisztségre.

Ez sem így ment eddig

Nem a fővárost érinti, de az indítvány azt is kimondaná: a megyei önkormányzatok székhelye csak a megyeszékhelyen lehet, amit az előterjesztők szerint mindenekelőtt a megyeszékhelyek, történelmi, gazdasági és társadalmi jelentősége indokol.

Még egy változás

A törvényjavaslat változtatna a helyi adókról szóló jogszabályon is, megteremtve annak lehetőségét, hogy a helyhatóságok az önkormányzati adóknál adókedvezmény vagy -mentesség megállapításával támogathassák helyben az alapkutatást, alkalmazott vagy kísérleti kutatást.

A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.