A kormány támogatja a KDNP idióta ötletét a vasárnapi zárva tartásról

2014 november 6., csütörtök 10:08
897

Sokkoló hírt hozott Harrach Péter. Azt mondta az MTI-nek, hogy "a kormány megtárgyalta és támogatja" a KDNP szabad vasárnapról szóló javaslatát. Az eddig gumicsontnak látszó ötlet szerint a 400 négyzetméternél nagyobb, illetve a nem családi tulajdonban lévő boltoknak be kell zárniuk vasárnap.

A törvényt még ma benyújtják a parlamentnek. Ha elfogadják, 2015 március 15-én lépne hatályba.

Ez a fejlemény már csak azért is érdekes, mert a tökéletesen értelmetlen, ám annál károsabb javaslatot még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is ellenzi, legalábbis kedden még ezt mondta. A javaslatot az utóbbi években rendszeresen előhozta a KDNP, de eddig mindig leszavazták.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) már a javaslat első belengetése idején jelezte, hogy szerintük nagyjából 15-20 ezer embert építenének le a nagyobb boltok a törvény elfogadása esetén, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg a fogyasztás is visszaesne. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint 35 ezer embert rúgnának ki vagy kapnának kevesebb fizetést. Ők azt is hangsúlyozták közleményükben, hogy az állam is jelentős áfa- és egyéb adóbevételektől esne el.

Egy 2011-es felmérés szerint a magyarok fele rendszeresen vásárol vasárnap.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt