Az FHB veszeteséges alapkezelője tette rá a kezét a takarékok szabad vagyonára

gazdaság
2014 november 06., 18:56

Az FHB Bank nemcsak a Magyar Postán keresztül erősödik és használja ki annak előnyeit, hogy a Fidesz legfelsőbb körei is szívesen segítik, hanem a Takarékbankon keresztül is. Most az FHB-csoport alapkezelője, a Diófa húzott be nagyjából 1000 milliárdot a Takarékbank alapkezelőjétől. A pénz annak ellenére váltott kezelőt, hogy a Takarék Alapkezelőre eddig nemigen volt panasz, az FHB-hez tartozó Diófa viszont veszteségesen működik, és

az utóbbi 4 évben elvesztette saját tőkéjének 60 százalékát.

Ráadásul a cseréről nem kérdezték meg a takarékszövetkezeteket sem, és pályázatot sem írt ki a Takarékbank.

A magyar takarékszövetkezetek szabad likviditásnak nevezett forrásait eddig a Takarékbank kezelte a Takarék Alapkezelőben. Egy-egy pénzintézet szabad likviditása – kis egyszerűsítéssel – azokat a forrásokat jelenti, amiket nem helyeztek ki hitelként. A takarékszövetkezeti rendszerben baromi nagy ez az állomány, hiszen a takszövök keveset hiteleztek. A kormánynak épp az volt az egyik fő célja a takarékszövetkezeti integrációval, hogy felpörgesse a takarékszövetkezeti hitelezést az országban. Sőt, még az integráció megindulásakor a takszövrendszer szabad likviditását emlegették legnagyobb kincsként az elemzők.

Ezt a kincset szerezte meg Spéder Zoltán FHB-elnök Diófája.

Hetek óta sejthető volt, hogy valami történni fog a Takarék Alapkezelő vagyonával, a Takarékbank ugyanis fokozatosan leépítette az alapkezelői tevékenységeit. A Takarék Alapkezelő pedig már szeptemberben közzétett egy tulajdonosi határozatot, hogy fontos döntést hozott az alapkezelő vagyonáról, ami a felügyeleti szervek jóváhagyására vár.

A terv már ekkor is az lehetett, hogy a pénzt lepasszolják az FHB-csoportnak, ugyanis a Takarékbank többségi tulajdonosa ekkor már a Magyar Takarék Zrt. volt, ami meg FHB-érdekeltség. Külön durva, hogy a Magyar Takarék (és rajta keresztül az FHB) mindössze 9 milliárd forintot fizetett a Takarékbank 55 százalékáért, miközben a Takarékbank eladásakor úgy zárták ki a vevők közül a takszövöket képviselő Országos Takarékszövetkezeti Szövetséget (ennek az elnöke Demján Sándor), hogy külső pályázónak minősítették, és előírták, hogy csak akkor pályázhat a Takarékbank többségi tulajdonrészére, ha előtte 400 milliárd forintot letétbe helyez.

Tehát: az FHB a Magyar Takarékon keresztül a magyar állam segítségével irreálisan olcsón többségi részesedést szerez a Takarékbankban, majd döntési pozícióba kerülve, a többi szereplővel való egyeztetés nélkül odaadja a takarékszövetkezetek saját forrásait az FHB-csoporthoz tartozó Diófa Alapkezelőnek.

Ezt sérelmezte Demján Sándor is a Takarékbank vezetőinek és Lázár Jánosnak címzett leveleiben. Szerinte az alapkezelő-váltás nem is törvényes, és sérelmezi azt is, hogy a takarékszövetkezeteket annak ellenére nem vonták be a döntési folyamatba, hogy az ő betéteseik pénzéről van szó. Demjánék szervezete arról sem tud, hogy a Takarékbank kért-e bármilyen garanciát arra vonatkozóan, hogy a Diófa megfelelően kezeli majd az alapokat, és hogy – ha már mindenképp alapkezelőt akarnak váltani – kértek-e egyáltalán ajánlatot a Diófán kívül más alapkezelőktől is. Demján szerint ez az 1000 milliárdos ügylet nem is a takarékszövetkezeti integrációt erősíti,

hanem a kiválasztott magánszemélyeket.

A Diófa Alapkezelő nagy utat járt be idáig. 2009. februári alapításakor még az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár vagyonának kezelése volt a feladata, csak aztán a magánnyugdíj-pénztárakat szétcseszte a kormány, így a Diófának is új feladat kellett. 2011 elején meg is vette az alapkezelőt a Lantos Csaba érdekeltségébe tartozó Csemgando Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. (Lantos Csaba szintén jó kapcsolatokat ápol a kormányzattal, és Spéder Zoltán régi kollégája, együtt dolgoztak az OTP menedzsmentjében.) A Csemgandótól a Lantos Vagyonkezelő Zrt-hez került, tőlük pedig 2013 szeptemberében vette meg a Diófát az FHB-csoport központi cége, az FHB Nyrt.

A Diófa ezután átvette az FHB bankfiókokban forgalmazott lakossági alapok kezelését is. Most, a Takarék alapjaival együtt ezeket az alapokat kezeli:

photo_camera A Diófa által kezelt alapok nettó eszközértéke (millió forint)

Ez a táblázat a nettó eszközértékeket mutatja, az adatok forrása a Diófa és a Takarék Alapkezelő oldalai (szeptemberi adatok). Az ábrán is látszik, hogy nettó eszközérték tekintetében a Diófa a már kezelt alapokhoz mérten is óriási vagyont kapott.

A táblázatban szerepel két alap MP rövidítéssel, ezek a Magyar Postához Tartozó Magyar Posta Befektetési Zrt. alapjai. Látszik, hogy ezek is komoly eszközértéket képviselnek. A legjobb az egészben, hogy a kifejezetten értékes Posta Befektetési Zrt-ben szintén szerzett tulajdonrészt az FHB-csoport, méghozzá részvénycserével. Egészen pontosan a Díjbeszedő Holdinghoz tartozó Díjnet Kft. 24 százalékát adta az FHB a Posta Befektetési Zrt. 50 százalékáért. Hogy melyik cég mennyit érhet, és hogy megérte-e az állami tulajdonban álló Postának ez a részvénycsere, vagy ebből is csak az FHB jött ki jól, arról is írunk majd, de ezt a cikk már enélkül is elég tömény.

UPDATE:

Ez a cikk nagyrészt a Demján Sándor nyílt levelében írtakkal foglalkozik. Erre a nyílt levélre cikkünk megjelenése után válaszoltak a Takarékbank vezetői, erről itt írtunk. A válaszlevél szerint a Diófa nem takarékok szabad betéteit vette át, hanem csak a Takarék Alapkezelő által kezelt alapokat. Eszerint nem 1000 milliárdról lenne szó, hanem csak a fenti táblázatban Takarék néven nevezett alapokról, nettó eszközértékben tehát valamivel több mint 35 milliárd forintról.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.