Putyin propagandakiadványában védi meg Orbán Viktor rendszerét egy brit újságíró

külföld
2014 november 07., 19:42
comments 126

Neil Clark korábban a Guardian és a BBC újságírója volt, de egy ideje csak a Putyin nyugati szócsövének számító RT televízió weboldalán szokott külpolitikai véleményeket publikálni.

Ez az a televízió, amelyiknek a magyar adásáért nyílt levélben lobbizott Vlagyimir Putyinnál Lovas István, a Magyar Nemzet korábbi brüsszeli tudósítója. Szerinte a televízió tárgyilagosabb, mint a BBC.  A televízióról korábban azt írtuk, hogy "az RT azt akarja megmutatni az oroszoknak, hogy a birodalom van olyan erős, hogy fel tudja venni a versenyt a CNN-nel és a többi nyugati óriással."

Az RT is foglalkozik olyan összeesküvés-elméletekkel, mint „az igazság a 9/11 mögött” vagy hogy „cionisták állnak a szíriai polgárháború mögött”.

Clark cikkében sorra veszi a magyar kormányzati kommunikáció bevett paneljeit, anélkül, hogy akár egy szót is vesztegetne az ellenérvekre:

  • A nyugati elitek szerint Magyarország túlontúl is független
  • A szabadság és demokrácia jelszavát hangoztatva igaztalanul támadják a Fideszt és különösen Orbán Viktort
  • Az ágazati különadókra építő kormányzati gazdaságpolitika kimondottan sikeres
  • A 20 százalékos rezsicsökkentés igazi sikertörténet
  • Zuhan a munkanélküliség
  • A nyugati oroszfóbiások nem tudják megemészteni a racionális Paks 2 és Déli Áramlat üzleteket
  • Az amerikaiak pusztán politikai okokból tiltottak ki kormánytisztviselőket, hiszen a környező országok sokkal korruptabbak, mint Magyarország

A cikk mellesleg Donald Tusk lengyel miniszterelnököt Amerika leghűségesebb pincsikutyájának nevezi. Clark idézi Stier Gábornak, a Magyar Nemzet külpolitikai szerkesztőjének az orosz állami médiában megjelent elemzését

"Amerika azt hiszi, korruptak vagyunk, de Magyarország egy szuverén állam, és ez a mi saját ügyünk. Nagyon sokaknak nem tetszik az Egyesült Államokban, hogy Orbán Viktor ennyire nagyon független ... a korrupció csak egy ürügy"

orbán

Azt még a szerző is elismeri, hogy hiba volt az internetadó, amiért valóban tízezrek vonultak az utcára, de a kormány visszavonta a javaslatot, és még mindig nagyon népszerű. A cikk utolsó két mondata csodás lezárása a hosszú irománynak:

A demokrácia és azon kis országok, akik szembe mernek szállni az őket terrorizáló (bullying) erőteljes elitekkel közös érdeke, hogy Magyarország bátor ellenszegülése folytatódjon. Hajra, magyarok! Hajra Magyarorszag!

(RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.