https://img.444.hu/áder-jános-abda.jpg

70 éve ölték meg Radnóti Miklóst

2014 november 9., vasárnap 14:46
226

Ebből az alkalomból sétált Áder János köztársasági elnök virággal a kezében a Rábca folyó töltésén a Radnóti-emlékmű felé Abda határában. A Holokauszt-emlékév miatt megrendezett Radnóti-emléknapok záró megemlékezésén. 1944. november 9-én itt végezték ki a költőt munkaszolgálatos társaival együtt.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Áder kemény beszédet mondott itt. Világos, egyértelmű szavakkal ki kell mondanunk, történelmünk szégyenének tekintjük azokat az időket, amikor államunk vezetői felhatalmazva érezték magukat arra, hogy vérgőzös eszméktől megrészegülve megtagadják a nemzetünkhöz tartozókat – mondta, ahogy azt is:

„Ki kell mondanunk, hogy soha nem bocsáthatunk meg azoknak, akik fegyvert emeltek ártatlan emberekre. Ki kell mondanunk, hogy utolsó hazaárulóként tekintünk azokra, akik képesek voltak elárulni a nemzeti összetartozás eszméjét, és akik állami szintre emelték a terrort, amelynek nevében kezet és fegyvert emeltek saját honfitársaikra.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt